wtorek, 14 października 2014

Chleb Graham na zakwasie

Chleb Graham na zakwasie...
Podłużny chleb z chrupiącą skórką.
Upieczony z mąki pszennej Grahama.
Na bazie zakwasu żytniego.
Pyszny, zdrowy, domowy.
Polecam!

























Składniki:

Zaczyn:
  1. 3 łyżki zakwasu żytniego;
  2. 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000);
  3. 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650);
  4. 500 ml przegotowanej, letniej wody.
Ciasto chlebowe:
  1. 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850);
  2. 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  3. 250 ml letniej, przegotowanej wody;
  4. 1 czubata łyżeczka soli;
  5. 1 łyżka miodu.
Dodatkowo:
  1. 2 łyżki masła;
  2. 1/2 szklanki otrębów pszennych.
Szklanka = 240 ml


























Sposób przygotowania:

  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, miód i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
  3. 2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać otrębami. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  4. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut.
  5. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2 około 750 g bochenki chleba.
  2. Jest to przepis na 2 keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. 
  3. Szklanka = 240 ml.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  5. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



















































Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba.

5 komentarzy :

  1. Chleb graham robiłam, ale drożdżowy. Twój pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb Graham nie powinien zawierać ani grama żytniej mąki - to jest podstawowa cecha tego chleba. Niestety mało kto tak robi, dlatego mało kto zna prawdziwy, niepowtarzalny smak Grahama...

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłem go już kilka razy. Jest super.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >