Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.
Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.
Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.
Pyszna, jesienna, domowa.
Polecam!
Składniki:
- 1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);
- 1 duża marchewka;
- 1 średni ziemniak;
- 1 kostka bulionowa;
- 1 cm kawałek korzenia imbiru;
- 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 100 g serka topionego (u mnie śmietankowy);
- 1 litr zimnej wody;
- Natka pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.
- Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.
- Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować około 15 minut.
- Po tym czasie dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości warzyw, uważając aby nie rozgotować dyni.
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na aksamitny krem.
- Do miseczki wlać śmietanę, dodać starty imbir i chochlę zupy. Dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
- Następnie do miseczki pokruszyć serek topiony, zalać chochlą zupy i dobrze wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się serka. Dodać do zupy. Wymieszać.
- Gotową zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zupę podawać oprószoną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
- Im drobniej pokroi się ziemniaka i marchewkę, tym szybciej się ugotują.
- Zupa jest aksamitna i delikatnie gęsta. Jeśli ma być gęściejsza, dodać mniej wody.
- Zupę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź ryżem.
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
fajna zupka
OdpowiedzUsuń