Pyszna, domowa wędlina do chleba.
O wyraźnym aromacie czosnku i zdecydownym smaku.
Łatwo się kroi w cienkie plasterki i bardzo dobrze smakuje.
Polecam!
Składniki (na 1 kg rolady):
- Około 1,1 kg udek drobiowych - po obraniu ze skóry i kości - 650 g samego mięsa;
 - 350 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
 - 2 płaskie łyżeczki soli;
 - 1 płaska łyżeczka pieprzu;
 - 1 płaska łyżeczka cukru pudru (u mnie bez);
 - 3 ząbki czosnku;
 - 3 płaskie łyżeczki żelatyny;
 - 1 czubata łyżka posiekanego koperku;
 - 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki;
 - 1 łyżka majeranku;
 - Olej do wysmarowania folii aluminiowej;
 - Folia aluminiowa.
 
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
 - Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pozdejmować z nich skóry, usunąć kości i pokroić w małe kawałki (o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm).
 - Do miski włożyć mięso mielone. Dodać pokrojone mięso z udek kurczaka, wszystkie przyprawy (tj. sól, pieprz, cukier puder, majeranek), zioła (przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koperek i natkę pietruszki) oraz żelatynę. Dobrze wymieszać i wyrobić masę mięsną, aby składniki dobrze się połączyły, a mięso nieco rozkleiło.
 - Folię aluminiową rozłożyć na blacie błyszczącą stroną do góry i posmarować olejem. Na folię przełożyć mięso i wstępnie uformować roladę.
 - Tak przygotowane mięso zawinąć szczelnie i ściśle w folię alumniową, a następnie tak przygotowaną roladę owinąć szczelnie w drugi kawałek folii alumniowej.
 - Roladę owiniętą w folię przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 55 minut.
 - Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w folii do wystudzenia. Wystudzoną roladę wyjąć z folii, przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie na całą noc).
 - Roladę podwać zimną, jako wędlinę, pokrojoną w cienkie plasterki.
 
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi około 1 kg rolady.
 - W większości hipermarketów (np. w Tesco), jak i w Lidlu można kupić gotowe mięso z ud kurcząt bez skóry i kości. Wówczas nie ma konieczności obierania udek ze skóry i kości.
 - Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego.
 
Źródło przepisu: Stare Gary.
Wygląda pysznie ;))
OdpowiedzUsuńCiekawe ,czy z podanych składników wyszłoby coś dobrego ,ale w wersji ugotowanej ?
OdpowiedzUsuńW sensie bez pieczenia . Pozdrawiam :)
Witaj,
Usuńnie wiem czy rodala wyjdzie w wersji gotowanej. Nigdy nie robiłam.
Pozdrawiam serdecznie,
G.M.
na przyjecie
OdpowiedzUsuń