czwartek, 27 lutego 2014

Nachosy z dipem 4 - warstwowym

Nachosy z dipem 4 - warstwowym...
Kremowa pasta z czerwonej fasoli.
Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.
Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.
Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.
A do tego chrupiące nachosy.
Pyszna meksykańska przekąska!
Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!
























Składniki:
  1. Puszka czerownej fasoli konserwowej;
  2. 1 miękkie awokado;
  3. Łyżka soku z cytryny;
  4. 1 łyżeczka sosu tabasco;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. 2 średnie pomidory;
  7. 1 mała, czerwona cebula;
  8. 3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno;
  9. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  10. 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  11. 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).
Sposób przygotowania:
  1. Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki.
  2. Awokado obrać i zblendować na kremową pastę. Dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej.
  3. Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado.
  4. Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną słodkiej papryki w proszku.
  5. Podawać z nachosami, chipsami lub krakersami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Marynowaną papryczkę jalapeno można zastąpić świeżą, drobno posiekaną papryczką chili.
  2. Awokado do dipu musi być dojrzałe i miękkie, bo inaczej pasta nie wyjdzie kremowa.
  3. Czerwoną cebulę można zastąpić białą, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  4. W wersji bardzoooo pikantnej dip można oprószyć, zamiast słodką papryką, płatkami chili, lub w wersji nieco łagodniejszej ostrą papryką w proszku.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.






Filmowe smakołyki

Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem

Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem...
Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora.
Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek.
Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany.
Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 1 średni kalafior (o wadze około 500 g);
  2. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
  3. Pęczek koperku;
  4. 1 łyżeczka soku z cytryny;
  5. 3 - 4 łyżki majonezu;
  6. 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 
  7. Pieprz;
  8. Sól;
  9. 1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie.
























Sposób przygotowania:
  1. Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać.
  3. Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać.
  4. Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać.
  5. Przyprawić solą, pieprzem i ewentulanie cukrem do smaku. Wymieszać.
  6. Odstawić na minimum 15 minut, aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Kalafior można podzielić na mniejsze części, aby łatwo się go tarło. Jeśli łodygi kalafiora nie są twarde, należy je również zetrzeć do surówki.
  2. Koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
  3. Do surówki można dodać sam majonez, samą śmietanę lub też zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  4. Do surówki można dodać woreczek (100 g) ugotowanego ryżu i zrobić z niej samodzieną sałatkę.
  5. Zamiast soku z cytryny można dodać kwasku cytrynowego.
  6. Surówka idealnie pasuje do mięsnych dań głównych czy potraw z grilla.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Pączki

Pączki...
Pulchne, lekkie i puszyste.
Złociste, z białą obwódką.
Nadziane marmoladą różaną.
Wyśmienite w smaku.
Niezastąpione w Tłusty Czwartek!
Polecam!




Składniki:
  1. 1 kg mąki pszennej;
  2. 10 żółtek jaj;
  3. 100 g świeżych drożdży;
  4. 1/4 szklanki białego cukru;
  5. Aromat rumowy;
  6. 2 łyżki octu spirytusowego 10%;
  7. 125 g margaryny;
  8. 2 szklanki ciepłego mleka;
  9. Szczypta soli;
  10. 600 g marmolady (u mnie o smaku różanym);
  11. Olej do smażenia.
Lukier:
  1. 1 szklanka cukru pudru;
  2. 3 łyżki gorącej wody;
  3. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.





Sposób przygotowania:
  1. Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do miski . Dodać 6 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę ciepłego mleka. Dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Żółtka jaj utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  3. Margarynę rozpuścić. Nie studzić.
  4. Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać rozczyn, ubite żółtka z cukrem, aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicą. Przyklepać równo ręką. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklaną pączki. 
  6. Na każdym pączku kłaść po łyżce marmolady, zlepiać palcami, formułować kulki i układać (zlepieniem pod spodem) w sporych odstępach, na oprószonej mąką powierzchni (u mnie drewniana deska) do wyrośnięcia. Przykryć czystą ściereczką, aby podczas wyrastania nie wyschły.
  7. Pączki smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, po około 1 - 2 minuty z każdej strony. Oleju powinno być tyle, aby pączki swobodnie w nim pływały i nie dotykały dna garnka. Pączki można także usmażyć we frytownicy w temperaturze 180 stopni po około 1 - 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia pączków jest uzależniony do ich wielkości.
  8. Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na papierowych ręcznikach i wystudzić.
  9. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z wodą. Tak przygotowanym lukrem polać pączki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 40 pączków.
  2. Pączki należy wycinać szklanką o średnicy około 8,5 cm z ciasta o grubości około 2 cm.
  3. Ocet w cieście można zastąpić spirytusem. Jego dodatek zapewnia, że pączki nie chłoną tłuszczu.
  4. Nie należy przekaraczać ilości mąki wskazanej w przepisie.
  5. Pączki nadziewane przed smażeniem muszą być bardzo dobrze sklejone. W przeciwnym razie nadzienie może wypłynąć podczas smażenia.
  6. Marmoladę można zastąpić powidłami śliwkowymi ub innym ulubionym nadzieniem.
  7. Ciasto na pączki musi urosnąć, aż do podwojenia objętości. Podobnie przygotowane pączki (po wycięciu, nadzianiu i uformułowaniu w kule) muszą wyrosnąć, co w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu może trwać nawet godzinę.
  8. Wyrastające pączki nie mogą wyschnąć. W tym celu należy je przykryć czystą ściereczką i ewentualnie, w razie potrzeby, delikatnie skropić ją wodą (ja nie skrapiałam). Pączki, które wyschną w trakcie wyrastania, będą pękać podczas smażenia.
  9. Do smażenia pączków można użyć oleju, smalcu, margaryny Planta lub mieszanki tych dwóch ostatnich tłuszczów. Ja smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 180 stopni po 2 minuty z każdej strony.
  10. Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą temperaturę, jeżeli wrzucony do niego kawałek ciasta wielkości orzecha laskowego zbrązowieje w ciągu 20 sekund.
  11. Czas smażenia pączków zależy od ich wielkości i użytego tłuszczu i wynosi około 1 - 2 minuty z każdej strony.
  12. Pączki należy smażyć cały czas na tej samej mocy palnika (na małym ogniu), a gdyby temperatura oleju była zbyt wysoka należy ją obniżać wrzucając do oleju gruby plaster surowego, obranego ziemniaka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.











































































Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Tłusty czwartek 2014
Karnawałowe smażenie

środa, 19 lutego 2014

Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą

Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą...
Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki.
Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego.
Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety.
A całość oprószona szczypiorkiem.
Zapraszam!


Składniki:
  1. 4 średnie buraki;
  2. 1 cebula;
  3. Puszka pomidorów (waga 400 g);
  4. 1 łyżka oliwy z oliwek;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety);
  7. 250 g sera feta;
  8. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  9. Pęczek szczypiorku;
  10. 1,5 łyżeczki suszonego tymianku;
  11. 2 łyżki octu balsamicznego;
  12. Sól;
  13. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Szczypiorek drobno posiekać.
  4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  6. Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać.
  7. Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.
  8. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę.
  9. Do zupy dodać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  10. Zupę przyprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym.
  11. Zupę podawać z kleksem śmietany, oprószoną pokruszoną fetą i drobno posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 2 litry gęstej zupy krem.
  2. Buraki, zamiast trzeć na tarce, można pokroić w bardzo drobną kostkę.
  3. Suszony tymianek można zastąpić świeżym lub całkowicie z niego zrezygnować.
  4. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  5. Fetę można zastąpić kozim serem.
Źródło przepisu: Galeria potraw.

Babka pomarańczowa z makiem

Babka pomarańczowa z makiem...
Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa.
Z dodatkiem maku.
Oblana słodkim syropem pomarańczowym.
Oprószona startą skórką pomarańczową.
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
  1. 370 g mąki pszennej;
  2. 180 g miękkiej margaryny;
  3. 3 jaja;
  4. 1 szklanka białego cukru;
  5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  6. 1/3 szklanki maku;
  7. 1/2 szklanki mleka;
  8. 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
  9. Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki).
Syrop pomarańczowy:
  1. 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
  2. 1/4 szklanki białego cukru;
  3. 20 g margaryny;
  4. Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu.
Dodatkowo:
  1. Margaryna do wysmarowania formy na babkę.
  2. Bułka tarta do obsypania formy na babkę.






















Sposób przygotowania:
  1. Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu.
  4. Miękką margarynę wraz z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę.
  5. Do utartej margaryny z cukrem, stale miksując na wolnych obrotach, dodawać powoli po jednym jajku, sok wycisnięty z pomarańczy (1/2 szklanki), skórkę otatą z pomarańczy (1 łyżka), mak z mlekiem i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.
  7. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 50 minut.
  8. Babkę wystudzić i wyjąć z formy.
  9. W międzyczasie przygotować syrop pomarańczowy. Do małego rondelka wlać 1/2 szklanki soku z pomarańczy, wsypać cukier i dodać margarynę. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru, od czasu do czasu mieszając. Następnie zwiększyć ognień i gotować przez około 3 - 5 minut. Wystudzić.
  10. Wystudzoną babkę gęsto ponakłuwać, oblać syropem i oprószyć pozostałą, startą skórką z pomarańczy.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Dzięki nakłuciu ciasta, syrop wsiąka w głąb babki.
  2. Babka, z uwagi na wsiąkanie syropu, może mieć po przekrojeniu wygląd zakalca. Taka jest uroda tego ciasta i wszytko jest z nim w porządku.
  3. Ciasto można także upiec w tortownicy o średnicy 22 - 24 cm.
  4. Margarynę można zastąpić masłem.
  5. Do wykonania ciasta potrzebne są 2 duże pomarańcze lub 3 średniej wielkości.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.



























wtorek, 18 lutego 2014

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym...
Złociste, opieczone kawałki ziemniaków.
Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli.
Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.
Pyszna, wiejska zapiekanka.
Zapraszam!

Składniki:
  1. 1,5 kg ziemniaków;
  2. 2 duże cebule;
  3. 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);
  4. 200 g wędzonego boczku;
  5. 150 g chrzanu ze słoika;
  6. 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. Pęczek koperku;
  8. Olej;
  9. Pieprz;
  10. Sól.

Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski.
  2. Ogórki odcedzić z soku, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Wymieszać.
  3. Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem.
  6. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  7. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
  8. Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek, ogórki i cebule.
  9. Na boczek z warzywami wylać sos.
  10. Zapiekankę włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 20 minut.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Zapiekanka jest mocno chrzanowa, a więc i ostra. Można złagodzić jej smak dodając mniejszą ilość chrzanu ze słoiczka.
  2. Ja używam boczku w plasterkach, gdyż dobrze się mi go kroi w kosteczkę.
  3. Można zwiększyć ilość boczku do 400 g, a cebuli do 3 dużych.
  4. Z dodatku koperku można zrezygnować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Babka makowa z białek

Babka makowa z białek...
Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach.
Piegowata od maku.
Na bazie samych białek.
Oblana cytrynowym lukrem.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.;
  2. 1 szklanka białek;
  3. 1 szklanka białego cukru;
  4. 1 szklanka mąki pszennej;
  5. 1 szklanka suchego maku;
  6.  Łyżeczka cukru wanilinowego;
  7. Łyżeczka aromatu migdałowego;
  8. Łyżeczka proszku do pieczenia;
  9. Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.
Lukier:
  1. 1 szklanka cukru pudru;
  2. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
Dodatkowo:
  1. 1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
  1. Margarynę rozpuścić, wystudzić.
  2. Białka jaj oddzielić od żółtek.
  3. Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę.
  4. Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników.
  5. Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę.
  6. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
  7. Wystudzić. Wyjąć z formy.
  8. W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.
  9. Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Na szklankę (250 ml) wchodzi około 7 białek z jaj kurzych.
  2. Margarynę można zastąpić masłem, a aromat migdałowy innym, ulubionym.
  3. Babkę można oprószyć skórką startą z cytryny, zamiast posypywać perełkami.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego

Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego...
Sprężysty makaron.
 Zielone różyczki brokuła.
I chrupiący boczek.
Zatopione w sosie z sera pleśniowego.
Pycha!


Skałdniki:
  1. 250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);
  2. 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);
  3. 100 g wędzonego boczku;
  4. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu;
  6. Sól;
  7. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze.
  3. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
  4. Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści.
  5. Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać. 
  6. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  7. Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać.
  8. Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.
  9. Podawać gorące.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.
  2. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  3. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  4. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i dowolnego sera z niebieską pleśnią np. rokpol, lazur.
  5. Należy uważać, aby nie rozgotować brokuła. Najlepiej ugotować go al dente.
  6. Należy też uważać z ilością soli, gdyż boczek i ser są słone.
  7. Brokuł można zastąpić kalafiorem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

środa, 12 lutego 2014

Kakaowe ciasteczka z lentilkami

Kakaowe ciasteczka z lentilkami...
Słodkie i mocno kakaowe krążki.
Ozdobione kolorowymi cukierkami.
Kuszące nie tylko dla dzieciaków!
























Składniki:
  1. 100 g miękkiego masła;
  2. 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
  3. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  4. 3/4 szklanki cukru pudru;
  5. 3 łyżeczki kakao;
  6. 2 surowe żółtka jaj;
  7. 100 g lentilek.

Sposób przygotowania:
  1. Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek jaj zagnieść gładkie ciasto.
  2. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 5 - 7 mm.
  4. Foremką do ciastek (u mnie koło z ząbkami) powycinać ciastka i na każde powciskać po kilka cukierków (od 5 do 7).
  5. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 minut.
  6. Upieczone ciastka wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi od 18 dużych ciastek do 25 mniejszych w zależności od wielkości foremki do wycinania ciastek.
  2. Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.
  3. Masło w cieście można zastąpić margaryną.
  4. Czasu pieczenia ciastek nie należy wydłużać, gdyż będą twarde.
Źródło przepisu: MniamMniam.pl.

Ciasteczka z lentilkami

Ciasteczka z lentilkami...
Rumiane, maślane ciasteczka.
Z kolorowymi drażetkami.
Pyszne słodkości nie tylko dla dzieci!

Składniki:
  1. 375 g mąki pszennej;
  2. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  3. 1/4 łyżeczki soli;
  4. 220 g miękkiego masła;
  5. 3/4 szklanki białego cukru;
  6. 2 jaja;
  7. 100 g lentilek.
























Sposób przygotowania:
  1. Miękkie masło ubić mikserem z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą.
  3. Do ubitego masła z cukrem dodawać, stale miksując na wolnych obrotach, po jednym jaju, a następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników.
  4. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka do lodów). Na ciastka nakładać po 5 - 7 cukierków. Ciastka lekko spłaszczać dłonią.
  6. Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 20 minut.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi od 14 dużych ciastek (tak jak u mnie - używałam łyżki do lodów) do 23 mniejszych (w przypadku nakładania ciasta zwykłą łyżką).
  2. Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.
  3. Masło w cieście można zastąpić margaryną, a ilość cukru zwiększyć do 1 szklanki lub zmienjszyć do 1/2 szklanki.
  4. Czas pieczenia ciastek może się różnić w zależności od ich wielkości - duże pieką się dłużej.
  5. Ciasteczka można także formułować w dłoniach, spłaszczać i układać na blasze.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


piątek, 7 lutego 2014

Sałatka z pieczarkami i słonecznikiem

Sałatka z pieczarkami i słonecznikiem...
Drobny makaron w kształcie ryżu.
Plastreki podsmażonych pieczarek.
Drobno posiekany szczypiorek.
I prażone ziarna słonecznika.
Delikatna i kremowa w smaku.
Pyszna sałatka na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół!
 Składniki:
  1. 250 g makaronu w kształcie ryżu;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 100 g łuskanych ziaren słonecznika;
  4. Pęczek drobnego szczypiorku;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 2 łyżki majonezu;
  8. Sól;
  9. Pieprz;
  10. Olej.


 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu.
  3. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać.
  4. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  6. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.
  7. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  8. Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!



 Uwagi do przepisu:
  1. Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.
  2. Szczypiorek powinien być drobny (najlepiej siedmiolatka), ale można też użyć grubszego.
  3. Z dodatku czosnku można zrezygnować, jak również zwiększyć jego ilość.
  4. Pieczarki można pokroić w drobną kostkę, zamiast w plasterki. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.