Nachosy z dipem 4 - warstwowym...
Kremowa pasta z czerwonej fasoli.
Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.
Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.
Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.
A do tego chrupiące nachosy.
Pyszna meksykańska przekąska!
Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!
Składniki:
- Puszka czerownej fasoli konserwowej;
- 1 miękkie awokado;
- Łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżeczka sosu tabasco;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 średnie pomidory;
- 1 mała, czerwona cebula;
- 3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).
Sposób przygotowania:
- Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki.
- Awokado obrać i zblendować na kremową pastę. Dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado.
- Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną słodkiej papryki w proszku.
- Podawać z nachosami, chipsami lub krakersami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Marynowaną papryczkę jalapeno można zastąpić świeżą, drobno posiekaną papryczką chili.
- Awokado do dipu musi być dojrzałe i miękkie, bo inaczej pasta nie wyjdzie kremowa.
- Czerwoną cebulę można zastąpić białą, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- W wersji bardzoooo pikantnej dip można oprószyć, zamiast słodką papryką, płatkami chili, lub w wersji nieco łagodniejszej ostrą papryką w proszku.
Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem...
Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora.
Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek.
Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany.
Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla.
Zapraszam!
Składniki:
- 1 średni kalafior (o wadze około 500 g);
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
- Pęczek koperku;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 3 - 4 łyżki majonezu;
- 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Pieprz;
- Sól;
- 1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać.
- Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać.
- Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać.
- Przyprawić solą, pieprzem i ewentulanie cukrem do smaku. Wymieszać.
- Odstawić na minimum 15 minut, aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Kalafior można podzielić na mniejsze części, aby łatwo się go tarło. Jeśli łodygi kalafiora nie są twarde, należy je również zetrzeć do surówki.
- Koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
- Do surówki można dodać sam majonez, samą śmietanę lub też zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Do surówki można dodać woreczek (100 g) ugotowanego ryżu i zrobić z niej samodzieną sałatkę.
- Zamiast soku z cytryny można dodać kwasku cytrynowego.
- Surówka idealnie pasuje do mięsnych dań głównych czy potraw z grilla.
Pączki...
Pulchne, lekkie i puszyste.
Złociste, z białą obwódką.
Nadziane marmoladą różaną.
Wyśmienite w smaku.
Niezastąpione w Tłusty Czwartek!
Polecam!
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej;
- 10 żółtek jaj;
- 100 g świeżych drożdży;
- 1/4 szklanki białego cukru;
- Aromat rumowy;
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%;
- 125 g margaryny;
- 2 szklanki ciepłego mleka;
- Szczypta soli;
- 600 g marmolady (u mnie o smaku różanym);
- Olej do smażenia.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru;
- 3 łyżki gorącej wody;
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do miski . Dodać 6 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę ciepłego mleka. Dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Żółtka jaj utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.
- Margarynę rozpuścić. Nie studzić.
- Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać rozczyn, ubite żółtka z cukrem, aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicą. Przyklepać równo ręką. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklaną pączki.
- Na każdym pączku kłaść po łyżce marmolady, zlepiać palcami, formułować kulki i układać (zlepieniem pod spodem) w sporych odstępach, na oprószonej mąką powierzchni (u mnie drewniana deska) do wyrośnięcia. Przykryć czystą ściereczką, aby podczas wyrastania nie wyschły.
- Pączki smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, po około 1 - 2 minuty z każdej strony. Oleju powinno być tyle, aby pączki swobodnie w nim pływały i nie dotykały dna garnka. Pączki można także usmażyć we frytownicy w temperaturze 180 stopni po około 1 - 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia pączków jest uzależniony do ich wielkości.
- Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na papierowych ręcznikach i wystudzić.
- Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z wodą. Tak przygotowanym lukrem polać pączki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 40 pączków.
- Pączki należy wycinać szklanką o średnicy około 8,5 cm z ciasta o grubości około 2 cm.
- Ocet w cieście można zastąpić spirytusem. Jego dodatek zapewnia, że pączki nie chłoną tłuszczu.
- Nie należy przekaraczać ilości mąki wskazanej w przepisie.
- Pączki nadziewane przed smażeniem muszą być bardzo dobrze sklejone. W przeciwnym razie nadzienie może wypłynąć podczas smażenia.
- Marmoladę można zastąpić powidłami śliwkowymi ub innym ulubionym nadzieniem.
- Ciasto na pączki musi urosnąć, aż do podwojenia objętości. Podobnie przygotowane pączki (po wycięciu, nadzianiu i uformułowaniu w kule) muszą wyrosnąć, co w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu może trwać nawet godzinę.
- Wyrastające pączki nie mogą wyschnąć. W tym celu należy je przykryć czystą ściereczką i ewentualnie, w razie potrzeby, delikatnie skropić ją wodą (ja nie skrapiałam). Pączki, które wyschną w trakcie wyrastania, będą pękać podczas smażenia.
- Do smażenia pączków można użyć oleju, smalcu, margaryny Planta lub mieszanki tych dwóch ostatnich tłuszczów. Ja smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 180 stopni po 2 minuty z każdej strony.
- Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą temperaturę, jeżeli wrzucony do niego kawałek ciasta wielkości orzecha laskowego zbrązowieje w ciągu 20 sekund.
- Czas smażenia pączków zależy od ich wielkości i użytego tłuszczu i wynosi około 1 - 2 minuty z każdej strony.
- Pączki należy smażyć cały czas na tej samej mocy palnika (na małym ogniu), a gdyby temperatura oleju była zbyt wysoka należy ją obniżać wrzucając do oleju gruby plaster surowego, obranego ziemniaka.
Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą...
Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki.
Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego.
Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety.
A całość oprószona szczypiorkiem.
Zapraszam!
Składniki:
- 4 średnie buraki;
- 1 cebula;
- Puszka pomidorów (waga 400 g);
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety);
- 250 g sera feta;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Pęczek szczypiorku;
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku;
- 2 łyżki octu balsamicznego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać.
- Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę.
- Do zupy dodać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
- Zupę przyprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym.
- Zupę podawać z kleksem śmietany, oprószoną pokruszoną fetą i drobno posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą około 2 litry gęstej zupy krem.
- Buraki, zamiast trzeć na tarce, można pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Suszony tymianek można zastąpić świeżym lub całkowicie z niego zrezygnować.
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Fetę można zastąpić kozim serem.
Babka pomarańczowa z makiem...
Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa.
Z dodatkiem maku.
Oblana słodkim syropem pomarańczowym.
Oprószona startą skórką pomarańczową.
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej;
- 180 g miękkiej margaryny;
- 3 jaja;
- 1 szklanka białego cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/3 szklanki maku;
- 1/2 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
- Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki).
Syrop pomarańczowy:
- 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
- 1/4 szklanki białego cukru;
- 20 g margaryny;
- Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu.
Dodatkowo:
- Margaryna do wysmarowania formy na babkę.
- Bułka tarta do obsypania formy na babkę.
Sposób przygotowania:
- Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu.
- Miękką margarynę wraz z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę.
- Do utartej margaryny z cukrem, stale miksując na wolnych obrotach, dodawać powoli po jednym jajku, sok wycisnięty z pomarańczy (1/2 szklanki), skórkę otatą z pomarańczy (1 łyżka), mak z mlekiem i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.
- Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 50 minut.
- Babkę wystudzić i wyjąć z formy.
- W międzyczasie przygotować syrop pomarańczowy. Do małego rondelka wlać 1/2 szklanki soku z pomarańczy, wsypać cukier i dodać margarynę. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru, od czasu do czasu mieszając. Następnie zwiększyć ognień i gotować przez około 3 - 5 minut. Wystudzić.
- Wystudzoną babkę gęsto ponakłuwać, oblać syropem i oprószyć pozostałą, startą skórką z pomarańczy.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Dzięki nakłuciu ciasta, syrop wsiąka w głąb babki.
- Babka, z uwagi na wsiąkanie syropu, może mieć po przekrojeniu wygląd zakalca. Taka jest uroda tego ciasta i wszytko jest z nim w porządku.
- Ciasto można także upiec w tortownicy o średnicy 22 - 24 cm.
- Margarynę można zastąpić masłem.
- Do wykonania ciasta potrzebne są 2 duże pomarańcze lub 3 średniej wielkości.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym...
Złociste, opieczone kawałki ziemniaków.
Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli.
Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.
Pyszna, wiejska zapiekanka.
Zapraszam!
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków;
- 2 duże cebule;
- 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);
- 200 g wędzonego boczku;
- 150 g chrzanu ze słoika;
- 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Pęczek koperku;
- Olej;
- Pieprz;
- Sól.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski.
- Ogórki odcedzić z soku, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Wymieszać.
- Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać.
- Koperek drobno posiekać.
- Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
- Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek, ogórki i cebule.
- Na boczek z warzywami wylać sos.
- Zapiekankę włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Zapiekanka jest mocno chrzanowa, a więc i ostra. Można złagodzić jej smak dodając mniejszą ilość chrzanu ze słoiczka.
- Ja używam boczku w plasterkach, gdyż dobrze się mi go kroi w kosteczkę.
- Można zwiększyć ilość boczku do 400 g, a cebuli do 3 dużych.
- Z dodatku koperku można zrezygnować.
Babka makowa z białek...
Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach.
Piegowata od maku.
Na bazie samych białek.
Oblana cytrynowym lukrem.
Zapraszam!
Składniki:
- 125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.;
- 1 szklanka białek;
- 1 szklanka białego cukru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 szklanka suchego maku;
- Łyżeczka cukru wanilinowego;
- Łyżeczka aromatu migdałowego;
- Łyżeczka proszku do pieczenia;
- Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru;
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
Dodatkowo:
- 1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Margarynę rozpuścić, wystudzić.
- Białka jaj oddzielić od żółtek.
- Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę.
- Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników.
- Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę.
- Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
- Wystudzić. Wyjąć z formy.
- W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.
- Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Na szklankę (250 ml) wchodzi około 7 białek z jaj kurzych.
- Margarynę można zastąpić masłem, a aromat migdałowy innym, ulubionym.
- Babkę można oprószyć skórką startą z cytryny, zamiast posypywać perełkami.
Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego...
Sprężysty makaron.
Zielone różyczki brokuła.
I chrupiący boczek.
Zatopione w sosie z sera pleśniowego.
Pycha!
Skałdniki:
- 250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);
- 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);
- 100 g wędzonego boczku;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu;
- Sól;
- Pieprz.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
- Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści.
- Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać.
- Sos przyprawić solą i pieprzem.
- Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać.
- Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.
- Podawać gorące.
Uwagi do przepisu:
- Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i dowolnego sera z niebieską pleśnią np. rokpol, lazur.
- Należy uważać, aby nie rozgotować brokuła. Najlepiej ugotować go al dente.
- Należy też uważać z ilością soli, gdyż boczek i ser są słone.
- Brokuł można zastąpić kalafiorem.
Kakaowe ciasteczka z lentilkami...
Słodkie i mocno kakaowe krążki.
Ozdobione kolorowymi cukierkami.
Kuszące nie tylko dla dzieciaków!
Składniki:
- 100 g miękkiego masła;
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 3/4 szklanki cukru pudru;
- 3 łyżeczki kakao;
- 2 surowe żółtka jaj;
- 100 g lentilek.
Sposób przygotowania:
- Z mąki pszennej, ziemniaczanej, masła, cukru pudru, kakao i żółtek jaj zagnieść gładkie ciasto.
- Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 5 - 7 mm.
- Foremką do ciastek (u mnie koło z ząbkami) powycinać ciastka i na każde powciskać po kilka cukierków (od 5 do 7).
- Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 minut.
- Upieczone ciastka wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi od 18 dużych ciastek do 25 mniejszych w zależności od wielkości foremki do wycinania ciastek.
- Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.
- Masło w cieście można zastąpić margaryną.
- Czasu pieczenia ciastek nie należy wydłużać, gdyż będą twarde.
Ciasteczka z lentilkami...
Rumiane, maślane ciasteczka.
Z kolorowymi drażetkami.
Pyszne słodkości nie tylko dla dzieci!
Składniki:
- 375 g mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 220 g miękkiego masła;
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 2 jaja;
- 100 g lentilek.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ubić mikserem z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą.
- Do ubitego masła z cukrem dodawać, stale miksując na wolnych obrotach, po jednym jaju, a następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka do lodów). Na ciastka nakładać po 5 - 7 cukierków. Ciastka lekko spłaszczać dłonią.
- Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi od 14 dużych ciastek (tak jak u mnie - używałam łyżki do lodów) do 23 mniejszych (w przypadku nakładania ciasta zwykłą łyżką).
- Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.
- Masło w cieście można zastąpić margaryną, a ilość cukru zwiększyć do 1 szklanki lub zmienjszyć do 1/2 szklanki.
- Czas pieczenia ciastek może się różnić w zależności od ich wielkości - duże pieką się dłużej.
- Ciasteczka można także formułować w dłoniach, spłaszczać i układać na blasze.
Sałatka z pieczarkami i słonecznikiem...
Drobny makaron w kształcie ryżu.
Plastreki podsmażonych pieczarek.
Drobno posiekany szczypiorek.
I prażone ziarna słonecznika.
Delikatna i kremowa w smaku.
Pyszna sałatka na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół!
Składniki:
- 250 g makaronu w kształcie ryżu;
- 500 g pieczarek;
- 100 g łuskanych ziaren słonecznika;
- Pęczek drobnego szczypiorku;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu.
- Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać.
- Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.
- Szczypiorek powinien być drobny (najlepiej siedmiolatka), ale można też użyć grubszego.
- Z dodatku czosnku można zrezygnować, jak również zwiększyć jego ilość.
- Pieczarki można pokroić w drobną kostkę, zamiast w plasterki. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
>