czwartek, 29 stycznia 2015

Stripsy z kurczaka jak z KFC

Stripsy z kurczaka jak z KFC...
Złociste, delikatne polędwiczki z kurczaka.
W chrupiącej panierce z dodatkiem płatków kukurydzianych.
Pikantnie przyprawione ostrą papryką.
Smażone na głębokim tłuszczu.
Pyszne, soczyste i chrupiące.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 500 g polędwiczek z piersi kurczaka;
  2. 2 jaja;
  3. Duża szczypta soli;
  4. 1 łyżeczka curry;
  5. 1 łyżeczka ostrej papryki;
  6. 2 łyżeczki słodkiej papryki;
  7. 3 łyżki mleka;
  8. 6 łyżek bułki tartej;
  9. 2 łyżki mąki pszennej;
  10. 2 łyżki płatków kukurydzianych;
  11. Olej do smażenia.

 Sposób przygotowania:
  1. Polędwiczki z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z ewentualnych błon. Włożyć do miski, zalać zimną wodą (tak, aby zakryła polędwiczki) z dodatkiem szczypty soli i odstawić na 45 minut.
  2. W miseczce roztrzepać widelcem jaja. Dodać mleko i przyprawy (curry, ostrą i słodką paprykę oraz dużą szczyptę soli) i wymieszać.
  3. Płatki kukurydziane rozdrobnić (blenderem z przystawką do rozdrabniania lub wsypać do worka i utłuc tłuczkiem do ziemniaków) na grudkowaty proszek.
  4. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną z bułką tartą i rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi.
  5. Namoczone polędwiczki odsączyć z wody i panierować w następującej kolejności: najpierw w bułce tartej z mąką i płatkami, następnie w jajku z mlekiem i przyprawami i znów w bułce tartej z mąką i płatkami. Na kawałkach kurczaka powinno być sporo panierki.
  6. Smażyć partiami na rozgrzanym, głębokim oleju (olej musi zakrywać mięso), aż do uzyskania złocistego koloru.
  7. Usmażone kawałki kurczaka układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  8. Podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Polędwiczki z kurczaka można zastąpić filetami z piersi kurczaka pokrojonymi w cienkie paseczki lub skrzydełkami. Inne, większe części kurczaka np. pałki wymagałyby dłuższego czasu smażenia w oleju.
  2. Ilość przypraw i pikantność stripsów można dobrać zgodnie z własnym smakiem.
  3. Stosunek mąki do bułki tartej w panierce wynosi 1:3.
  4. Olej do smażenia musi być mocno rozgrzany (około 170 stopni) i musi go być tyle, aby zakrywał smażone mięso.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...