Płaty miękkiego makaronu do lasagne.
Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek.
Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili.
Warstwy kremowego sosu beszamelowego.
A na wierzchu (i nie tylko) ciągnąca się mozzarella.
Ozdobiona świeżą bazylią.
Smaczna podróż kulinarna do Włoch!
Składniki:
Farsz z mięsa mielonego:
- 2 średnie cebule;
- 4 ząbki czosnku;
- 300 g pieczarek;
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g);
- 100 g koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku;
- Szczypta chili;
- Kilka kropel sosu tabasco;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sos beszamel:
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %);
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny;
- 1 żółtko jaja;
- Szczypta białego cukru;
- Szczypta gałki muszkatałowej;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu);
- 300 g startej mozzarelli;
- Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego;
- Kilka listków bazylii do dekoracji - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
Farsz mięsny:
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Ząbki czosnku obrać, przeisnąć przez praskę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokorojoną cebulę i plasterki pieczarek. Podsmażać, aż pieczarki puszczą wodę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy pieczarki puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione.
- Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
- W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło.
- Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji (aby nie było grudek). Zdjąć z ognia.
- Powoli dolewać mleko cały czas mieszając.
- Przyprawić gałką muszkatałkową, solą i pieprzem. Wymieszać.
- Ponownie wstawić na ogień. Zagotować stale mieszając.
- Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać.
- Wystudzić. Do wystudzonego beszamelu dodać żółtko jaja i dobrze wymieszać.
Razem:
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
- Lasagne układać warstwami:
- Warstwa beszamelu (około 0,5 cm);
- Płaty makaronu;
- Farsz z mięsa mielonego;
- Starta mozzarella;
- Warstwa beszamelu (około 0,5 cm);
- Płaty makaronu;
- Farsz z mięsa mielonego;
- Starta mozzarella.
- Warstwy układać, aż do ukończenia składników. Wierzchnią warstwę powinna stanowić starta mozzarella.
- Lasagne wstawić do piekranika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 lub 3 półka - u mnie 2, bo naczynie z pokrywą nie zmieściłoby się do piekarnika) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać!
- Podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja przygotowałam tę lasagne w 5 litrowym naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zużyłam 12 płatów makaronu i uzyskałam 3 warstwową lasagne. Pokrywkę można zastąpić folią aluminiową, dokładnie otulając/przykrywając nią naczynie żaroodporne/blachę z lasagne.
- Zamiast bazylii, do dekoracji można użyć pomidora pokrojonego w plastry. Należy położyć go na lasagne na 5 minut przed końcem zapiekania.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
- Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem.
- Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego itp.
- Lasagne nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby się nie rozpadała.
- Kupując makaron do lasagne, należy wybrać taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Taki makaron będzie miękki po wyjęciu lasagne z piekarnika.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuń