poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Surówka z białej kapusty z curry i sezamem

Surówka z białej kapusty z curry i sezamem...
Drobno poszatkowana, chrupiąca, biała kapusta.
Soczyste, intensywnie pomarańczowe wiórki marchewki.
Kosteczki ostrej cebuli i aromatycznego czosnku.
Całość doprawiona curry, octem winnym i sosem chili.
Oprószona sezamem po wierzchu.
Smacznego!
 Składniki:
  1. Mała główka białej kapusty (waga około 1,2 kg);
  2. 2 duże marchewki;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 3 ząbki czosnku;
  5. 2 płaskie łyżeczki curry;
  6. 1 łyżka słodkiego sosu chili;
  7. 2 łyżki białego octu winnego;
  8. 3 łyżki białego cukru;
  9. 1 łyżeczka soli;
  10. 3 łyżki ziaren sezamu.


 Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować/pokroić. Dodać sól, cukier, ocet i dokładnie wymieszać.
  2. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (tzw. duże wiórki). Dodać do kapusty. Wymieszać.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
  4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do surówki. Wymieszać.
  5. Surówkę przyprawić curry i słodkim sosem chili. Wymieszać.
  6. Ewentualnie doprawić jeszcze solą, cukrem, octem i/lub sosem chili.
  7. Posypać po wierzchu ziarnami sezamu.
  8. Odstawić do lodówki na min. 30 minut w celu przegryzienia się smaków.
SMACZNEGO!




Uwagi do przepisu:
  1. Ziarna sezamu można wcześniej uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni i/lub zastąpić ziarnami słonecznika.
  2. Słodki sos chili można zastąpić innym, ulubionym np. słodko - pikantnym itp., a ocet - sokiem z cytryny.
  3. Surówka jest idealna do potraw kuchni chińskiej.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...