środa, 2 kwietnia 2014

Chleb z mąki krupczatki

Chleb z mąki krupczatki...
Ze złocistą, chrupiącą skórką.
Pełen ziaren. Pełen zdrowia.
Polecam!
 Składniki:
  1. 600 g mąki krupczatki;
  2. 2/3 szklanki otręb pszennych;
  3. 1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika;
  4. 3 łyżki ziaren siemnienia lnianego;
  5. 3 łyżki pestek dyni;
  6. 40 g świeżych drożdży;
  7. 1 łyżka białego cukru;
  8. 600 ml + 1 łyżka do zaczynu ciepłej wody;
  9. 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:
  1. Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę letniej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.
  2. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać mąkę z otrębami i solą. Dodać zaczyn z drożdży i 600 ml ciepłej wody. Wymieszać (mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki dyni i ponownie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
  3. W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami).
  4. Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
  5. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut.
  6. Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
  7. Chleb przechowywać owinięty w ściereczkę.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm.
  2. Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka.
  3. Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.
  4. Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną.
  5. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


























1 komentarz :

  1. Smacznie wygląda :) Przepis zapisany, następny będzie ten :D Dziś już się piecze mój ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >