Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 szklanka cukru;
- 4 jaja;
- 1/3 szklanki majonezu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- Forma do babki;
- Tłuszcz do wysmarowania formy (u mnie margaryna).
Szklanka = 250 ml.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta (tj. obie mąki, cukier, jaja, majonez, proszek do pieczenia) umieścić w misie (u mnie od miksera) i miksować mikserem przez 3 - 5 minut, aż cukier się rozpuści.
- Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto na babkę.
- Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 50 minut.
- Babkę wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi mała babka. Widoczna na zdjęciach babka została upieczona z 1,5 porcji składników w standardowej wielkości formie na babkę.
- Szklanka = 250 ml.
- Babkę można urozmaicać na wiele sposobów np:
- do 1/3 masy na babkę można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe lub;
- dodać do masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub;
- do części ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa lub;
- 1/3 szklanki majonezu zastąpić 1 łyżką majonezu i 2 łyżkami oleju lub;
- do całości masy, zamiast odpowiedniej ilości mąki pszennej, dodać kakao, wyjdzie wówczas baba czekoladowa.
Składniki:
- 6 jaj;
- Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);
- 2 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do miseczki.
- Groszek odcedzić z zalewy. Dodać do pokrojonych jajek. Wymieszać.
- Do jajek z groszkiem dodać majonez. Wymieszać.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Wstawić do lodówki na min. 30 minut w celu schłodzenia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi niewielka, widoczna na zdjęciach miseczka sałatki.
- Majonez można wymieszać, w proporcji 1:1, z gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Przed podaniem, jajka z groszkiem, można oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Smak sałatki można wzbogacić o pokrojonego w kostkę ogórka konserowego lub szynkę.
Składniki:
- 250 g sera białego, półtłustego;
- Pęczek rzodkiewek;
- 1 ogórek wężowy;
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórka i rzodkiewki umyć, osuszyć. Ogórka obrać ze skórki.
- Tak przygotowane warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Starte warzywa przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Biały ser przełożyć do miseczki, rozetrzeć widelcem. Dodać posiekany szczypiorek, starte i odsączone ogórki i rzodkiewki, śmietanę i wymieszać.
- Twarożek przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach miseczka twarożku.
- Do twarożku najlepiej nadaje się biały ser o gładkiej konsystencji, u mnie serek śmietankowy "Krówka" osm Rawicz.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Składniki:
- 8 płatów makaronu do lasagne;
- Białe części 2 dużych porów;
- 100 g suchej, czerwonej soczewicy;
- Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 2 łyżki oleju;
- 1 ząbek czosnku;
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 100 g serka topionego, śmietankowego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Pory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki.
- Śmietanę wlać do miseczki. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem lub mikserem).
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pory i podsmażyć.
- Do podsmażonych porów dodać soczewicę (suchą, nieugotowaną), wlać 250 ml zimnej wody i dusić na średnim ogniu przez 5 minut.
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut.
- Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron.
- Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym.
- Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, bez przykrycia, przez 35 minut.
- Lasagne podawać po lekkim wystudzeniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm.
- Jest to porcja dla 2 dorosłych osób, maksymalnie dla 4 podana np. z sycącą zupą.
- Pomidory w puszce można zastąpić 2 dużymi, pokrojonymi w plastry pomidorami, a czerwoną soczewicę - zieloną.
- Do przepisu wykorzystujemy suchą, nieugotowaną soczewicę.
Składniki:
- Opakowanie świeżego szpinaku baby (waga 200 g);
- 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 2 szklanki bulionu (u mnie wrzątek + 1/2 łyżki vegety);
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka masła;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Niewielki kawałek parmezanu;
- Grzanki.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Szpinak wyjąć z opakowania, dokładnie umyć i osuszyć.
- Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło.
- Na rozpuszczone masło wrzucić umyty szpinak i dusić pod przykryciem, aż stanie się miękki. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę (około 1 minuty) razem poddusić. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Uduszony, doprawiony szpinak z czosnkiem wraz płynem, jaki się wytworzył podczas jego duszenia, zblendować na gładką masę.
- Do zblendowanego szpinaku dodać śmietanę i wymieszać.
- Następnie do garnka wlać bulion. Wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia.
- Zupę, ewentualnie, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać gorącą, z grzankami, oprószoną płatkami parmezanu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 800 ml, kremowej, niezbyt gęstej zupy.
- Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, parmezan - zwykłym, żółtym serem, a grzanki - np. groszkiem ptysiowym.
- Szklanka = 250 ml.
Składniki:
- 400 g ciecierzycy;
- 1 średnia cebula;
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
- Pęczek natki pietruszki;
- 4 łodyżki kolendry;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki kuminu;
- Pieprz;
- Sól;
- Opcjonalnie - 2 - 3 łyżki mąki pszennej - u mnie bez.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę wsypać do miski. Zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 24 godziny.
- Natkę pietruszki i kolendrę umyć, osuszyć.
- Ząbki czonku i cebulę obrać.
- Namoczoną cicierzycę odcedzić, opłukać i zmielić wraz ze wszystkimi składnikami (oprócz mąki) w maszynce do mięsa czy w malakserze.
- Zmieloną cicierzycę z przyprawami przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie z masy formować okrągłe, niewielkie kotlety. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać mąkę.
- Przygotowane falafele smażyć od razu na rozgrzanym na dużej patelni oleju (warstwa oleju powinna sięgać 2 - 3 cm wysokości patelni), po 2 - 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
- Usmażone falafele układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
- Falafele podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubionymi dodatkami: z sałatką, hummusem, harissą, same, w picie lub w tortilli. U mnie z dipem jogurtowym z kolendrą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 15 falafeli.
- Falafele należy smażyć bezpośrednio po uformowaniu w kotlety.
- Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że falafele są chrupiące na zewnątrz i miękkie i delikatne wewnątrz.
- Sekret udanych falafeli tkwi w bardzo dobrym i dokładnym zmieleniu ciecierzycy. Najlepiej namoczoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie w malakserze. Zwykły blender może nie dać sobie rady:-( Dobrze zmielona ciecierzyca idelanie się klei i nie trzeba dodawać do masy mąki.
- Należy użyć suchej ciecierzycy jedynie namoczonej przez noc. Ugotowana czy z puszki nie nadaje się do przygotowania idelanych falafeli.
Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego;
- 4 gałązki kolendry;
- Sok wyciśnięty z 1/2 limonki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Z 1/2 limonki wycisnąć sok.
- Do miseczki przełożyć jogurt. Dodać posiekaną kolendrę i sok z limonki. Wymieszać.
- Dip przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Wstawić do lodówki na min. 30 minut w celu schłodzenia i przegryzienia się smaków.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi niewielka, widoczna na zdjęciach miseczka dipu.
- Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a limonkę - cytryną, choć wpłynie to na smak dipu.
- Dip ma kwaskowaty smak, aby go złagodzić można zmniejszyć ilość soku z limonki.
- Smak dipu można zaostrzyć dodając płatki chili.
- Dip idelanie nadaje się do dań kuchnii arabskiej - u mnie podany z falafelami.
>