środa, 3 grudnia 2014

Spaghetti z klopsikami po włosku

Spaghetti z klopsikami po włosku...
Cienkie, długie nitki makaronu spaghetti.
Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu.
Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym.
Prawdziwie włoska uczta! 
Bon appetit!

Składniki:
Klopski:
  1. 800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. 1 duże jajo lub 2 małe;
  3. 3 czubate łyżki bułki tartej;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 2 płaskie łyżki suszonego oregano;
  6. 3 łyżki startego parmezanu;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Sos pomidorowy:
  1. 1 duża cebula;
  2. 1000 ml przecieru pomidorowego;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 2 łyżeczki suszonego oregano;
  5. 500 ml zimnej wody;
  6. 1 łyżka masła;
  7. 2 łyżki oliwy z oliwek;
  8. 150 ml mleka;
  9. 1 łyżeczka cukru;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. 500 g makaronu spaghetti;
  2. 5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu;
  3. Kilka listków bazylii.
























Sposób przygotowania:
  1. Przygotować klopsiki. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, jajko/jajka, obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, starty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę.
  2. Z wyrobionego mięsa z przyprawami formować malutkie klopsiki (o średnicy max. 2 cm) i układać na desce/talerzu. Gotowe klopski wstawić do lodówki na czas przygotowywania sosu.
  3. Następnie przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Tak przygotowaną cebulę i czosnek zblendować wraz z oregano na gładką masę (tzw. papkę).
  4. Na dużej, głebokiej patelni rozgrzać masło wraz z oliwą. Zmniejszyć ogień i wrzucić masę cebulowo-czosnkową z oregano i podgrzewać na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Następnie dodać przecier pomidorowy i 500 ml zimnej wody. Dokładnie wymieszać. Zwiększyć nieco ogień i gotować przez kolejne 10 minut.
  6. Po tym czasie dodać mleko, wymieszać i delikatnie powrzucać klopsiki. Nie mieszać, żeby klopsiki nie straciły swojego kształtu. Przykryć pokrywką i gotować przez 20 - 30 minut, przy czym po upływie pierwszych 10 minut delikatnie przemieszać całość.
  7. Ugotowany sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  9. Do odcedzonego makaronu dodać sos z klopsikami i delikatnie wymieszać.
  10. Spaghetti podawać oprószone startym parmezanem, posypane świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!






















Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 5 dorosłych osób.
  2. Klopsiki w sosie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nie starci smaku, sos zgęstnieje i dobrze się przegryzie.
  3. Smak sosu można wzbogacić o papryczkę chili, a parmezan w klopsikach zastąpić startym, żółtym serem, choć nieco wpłynie to na ich smak.
  4. Bazylię można zastąpić natką pietruszki.
  5. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  6. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze :

  1. Ależ apetyczne zdjęcia :) Takie obiady mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. MOże zechcesz dołączyć do naszej kulinarnej społeczności?
    http://katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...