poniedziałek, 1 grudnia 2014

Paprykowa pasta drobiowa

Paprykowa pasta drobiowa
Kremowa, mocno paprykowa, posypana szczypiorkiem.
Idealna do chleba, krakersów czy innych przekąsek.
A co istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu.
Polecam!
Składniki:
  1. 200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości);
  2. 1 jajo;
  3. 1 mała cebula;
  4. 1/4 średniej, czerwonej papryki;
  5. 2 czubate łyżki majonezu;
  6. 1/3 pęczka szczypiorku;
  7. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
  8. 1/4 łyżeczki ostrej papryki;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość.
  2. Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.
  3. Cebule obrać, drobno posiekać.
  4. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. 
  7. Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.
  8. Pastę doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  9. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty.
  2. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.
  3. Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...