środa, 21 października 2015

Zupa krem brokułowa z serkiem topionym

Zupa krem brokułowa z serkiem topionym...
Aksamitna, gęsta, idealna na chłodne dni.
Sycąca dzięki dodatkowi ziemniaków.
Zabielona serkiem topionym i śmietaną.
Oprószona parmezanem i prażonymi płatkami migdałów.
Pycha!
 Składniki:
  1. 1 średni brokuł (o wadze około 500 g);
  2. 100 g serka topionego, śmietankowego (u mnie Hochland);
  3. 1 średnia cebula;
  4. 4 średnie ziemniaki;
  5. 1 litr bulionu (u mnie 1 litr wrzątku + 1 łyżka vegety);
  6. 100 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 2 łyżki masła;
  9. 50 g płatków migdałów;
  10. 50 g parmezanu (w kawałku);
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, drobno pokroić.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Brokuł podzielić na różyczki.
  4. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  5. Płatki migdałów uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor.
  6. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać masło. Na podgrzane masło wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bardzo krótką chwilę razem podsmażać.
  7. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać różyczki brokuła, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać 1 litrem bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw (brokuła i ziemniaków).
  8. Gdy ziemniaki i brokuł będą miękkie do zupy dodać serek topiony i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
  9. Tak przygotowaną zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładki krem.
  10. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zmiksowanej zupy i wymieszać.
  11. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Zupę podawać gorącą, oprószoną cienkimi plasterkami parmezanu i prażonymi płatkami migdałów.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra gęstego kremu brokułowego.
  2. Do przygotowania zupy można użyć zarówno świeżego brokuła, jak i mrożonych różyczek brokuła (opakowanie o wadze ok. 450 g).
  3. Dodatek ziemniaków sprawia, że zupa jest gęsta i sycąca. Jeśli zupa ma być bardziej rzadka, lekka i mniej sycąca należy zrezygnować z ich dodatku.
  4. Z czosnku można zrezygnować lub zastąpić go bazylią czy suszonym tymiankiem.
  5. Zupę można także podać z grzankami lu groszkiem ptysiowym.
  6. Serek topiony śmietankowy można zastąpić np. ziołowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...