piątek, 9 października 2015

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów...
Na aromatycznym rosole drobiowym.
Z pomidorów podsmażanych na maśle.
Zabielona kwaśną śmietaną.
Podana z makaronem lub ryżem.
Oprószona natką pietruszki.
Pyszna, domowa, pachnąca!
Składniki:
  1. 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g);
  2. 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg);
  3. 2 litry zimnej wody
  4. 2 średnie marchewki;
  5. 1 średnia pietruszka;
  6. Biała część pora;
  7. 1/4 korzenia selera;
  8. Gałązka lubczyku - opcjonalnie;
  9. 1 liść laurowy;
  10. 1 łyżka masła;
  11. 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety;
  12. 1 czubata łyżeczka białego cukru;
  13. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany;
  14. Sól;
  15. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż;
  2. Pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
  1. Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, osuszyć i obrać.
  4. Gałązkę lubczyku umyć pod bieżącą wodą.
  5. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, obrane marchewki, seler, pietruszkę, por, gałązkę lubczyku, łyżkę vegety i gotować na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny. Rosół powinien jedynie delikatnie bulgotać. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito.
  6. Marchewki ugotowane i wyjęte z przecedzonego rosołu pokroić w plastry (resztę włoszczyzny wywalić lub wykorzystać do innych potraw).
  7. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Pokrojone pomidory przełożyć na patelnię. Dodać łyżkę masła, płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczką cukru. Dusić na małym ogniu, często mieszając, przez około 30 minut. W wyniku duszenia pomidory powinny się rozpaść i utorzyć gęsty sos.
  8. Podsmażone pomidory przetrzeć przez sito lub zblendować na gładką masę.
  9. Do przecedzonego rosołu dodać przetarte/zblendowane pomidory i gotować razem, na średnim ogniu, przez około 10 minut.
  10. W międzyczasie śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać do garnka z zupą i dokładnie wymieszać. 
  11. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku i zestawić z ognia.
  12. Podawać ciepłą, z makaronem/ryżem, plastrami marchewki, oprószoną drobno posiekaną, świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,5 litrów zupy.
  2. Świeże pomidory można zastąpić około 3 puszkami pomidorów w zalewie (waga netto 1 puszki - 400 g), a natkę pietruszki - koperkiem.
  3. Ćwiartkę z kurczaka można zastąpić porcją rosołową, udkiem lub kilkoma skrzydełkami z kurczaka.
  4. Smak zupy można dodatkowo wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  5. Pomidory do zupy, jeśli ktoś ma ochotę, można sparzyć (tj. naciąć nożem, na czubku na krzyż, włożyć do miski, zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 - 15 minut) i obrać ze skórki. U mnie były ze skórkami.
  6. Do pomidorówki można także dodać obrane mięso z ugotowanej w nim ćwiartki kurczaka.
  7. Zupa ze świeżych pomidorów ma nieco bladszy kolor niż ta przygotowana z koncentratu czy z pomidorów z puszki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...