Składniki:
- Opakowanie tortellini z mięsem (waga 250 g);
- 1 średni ogórek wężowy;
- Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
- 2 średnie pomidory;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- Pęczek szczypiorku;
- 1 łyżka przyprawy tzatziki (u mnie Prymat);
- Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (u mnie Knorr);
- 1 łyżka oleju;
- 3 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
- Paprykę, ogórka i pomidora umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skórki. Paprykę oczyścić z błon i nasion. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Dodać do tortellini.
- Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki.
- Sos sałatkowy wymieszać z olejem (1 łyżka). Dodać do tortellini z warzywami i dokładnie wymieszać.
- Do sałatki dodać przyprawę tzatziki i majonez i dobrze wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki.
- Szczypiorek można zastąpić koperkiem.
- Sałatkę należy podać niedługo po przygotowaniu. Sałatka im dłużej stoi, tym bardziej podchodzi wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Połowy już nie ma ☺, pyszna. Rodzinka się zajada. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda ta sałatka. Muszę ją wykonać koniecznie
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń