piątek, 7 lutego 2014

Sałatka z tuńczykiem i chipsami paprykowymi

Sałatka z tuńczykiem i chipsami paprykowymi...
Smakowite kawałki tuńczyka.
Ziarna kukurydzy i kosteczki białej cebuli.
Otulone śmietaną i majonezem.
A na dnie, wenątrz i na wierzchu chrupiące chipsy.
Pychota!
 Składniki:
  1. 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto 1 opakowania, po odsączeniu
  2. 130 g);
  3. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
  4. 1 mała cebula;
  5. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zwartości tłuszczu 18%;
  6. 1 łyżka majonezu;
  7. Duże opakowanie chipsów paprykowych (waga - 150 g);
  8. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z kukurydzą. Wymieszać.
  4. Chipsy delikatnie pokruszyć. Podzielić na 3 równe części, po 50 g każda. Jedną część dodać do tuńczyka z kukurydzą i cebulą. Wymieszać.
  5. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać. 
  6. Sałatkę przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać.
  7. Na dno salaterki wysypać jedną część pokruszonych chipsów (około 50 g).
  8. Na chipsy wyłożyć sałatkę.
  9. Wierzch sałatki oprószyć pozostałą częścią chipsów.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.
  2. Można użyć chipsów o dwolnym smaku, przy czym paprykowe nadają sałatce najlepszy smak.
  3. Należy też uważać z przyprawianiem sałatki, gdyż chipsy też są lekko słone.

Szpinakowa rolada z łososiem

Szpinakowa rolada z łososiem...
Jajeczno-szpinakowe ciasto.
Oblepione puszystym serkiem twarogowym.
Z dodatkiem wędzonego łososia.
Smakowita przekąska!
Składniki:
  1. Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g);
  2. 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;
  3. 1 łyżeczka masła;
  4. 4 jaja;
  5. 2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy,  waga 1 opakowania 150 g);
  6. 150 g łososia wędzonego w plastrach;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Szpinak rozmrozić.
  2. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić rozmrożony szpinak. Dodać łyżkę chrzanu i podsmażyć. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
  3. Podsmażony szpinak z chrzanem dobrze odsączyć na sitku i wystudzić.
  4. Oddzielić białka i żółtka jaj.
  5. Żółtka jaj dodać do wystudzonego szpinaku. Wymieszać.
  6. Z białek jaj ubić sztywną pianę.  Dodać delikatnie do szpinaku i wymieszać.
  7. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Na tak przygotowaną blachę wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt.
  9. Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut.
  10. Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę. Ściągnąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do przestygnięcia.
  11. Wystudzone ciasto rozwinąć i posmarować puszystym serkiem tawrogowym.
  12. Na serek wyłożyć łososia (ja rwałam na kawałki i luźno pokrywałam powierzchnię serka).
  13. Tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Następnie owinąć ściśle w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stało w lodówce całą noc).
  14. Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Łyżkę chrzanu w cieście można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a serek śmietankowy serkiem o smaku chrzanowym.
  2. Można użyć do 400 g łososia wędzonego w plastrach. W przypadku dodania 150 g (wersja oszczędnościowa, taka jak u mnie) rolada ma delikatnie łososiowy smak, a łosoś nie pokrywa szczelnie całej masy z serka. W przypadku dodania 400 g łososia - rolada będzie miała intensywnie łososiowy smak, a łosoś szczelnie pokryje całą masę z serka i będzie go dużo więcej w każdym kawałku rolady.
  3. Szpinak podczas podsmażania należy dobrze przyprawić solą i pieprzem. Można także dodać gałką muszkatałową i/lub czosnek.
  4. Ja użyłam szpianku rozdrobnionego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym...
Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej.
A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.
Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.
Idealna na ciepło jak i na zimno.
Polecam!

Składniki:
  1. 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);
  2. 1 surowe jajo;
  3. 1 czerstwa zwykła bułka;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 mała cebula;
  6. Mleko do namoczenia bułki;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;
  10. Majeranek.
Farsz:
  1. 4 jaja ugotowane na twardo;
  2. Pęczek natki pietruszki;
  3. Pęczek koperku;
  4. 1 łyżka majonezu;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Około 50 g masła;
  2. Bułka tarta;
  3. Folia spożywcza.


Sposób przygotowania:
  1. Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Dodać do jajek.
  3. Do farszu dodać majonez. Wymieszać.
  4. Farsz przyprawić solą i pieprzem.
  5. Przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Odstawić, aż zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć.
  6. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić.
  7. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  8. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę.
  9. Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć go bułką tartą.
  10. Na folię wyłożyć lekko zwilżonymi dłońmi mięso i uformułować prostokąt lekko dociskając.
  11. Na mięso równomiernie wyłożyć farsz, zostawiając na 1 końcu około 1 cm pasek bez farszu.
  12. Za pomocą folii zwinąć roladę, zaczynając od pozostawionego końca bez farszu. Lekko docisnąć.
  13. Tak przygotowaną roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć folię.
  14. Na wierzch rolady ułożyć kilka wiórków masła.
  15. Roladę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut.
  16. Wyjąć z piekarnika, odczekać około 10 minut i kroić roladę w plastry.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Roladę można jeść na ciepło (np. z sosem), jak i na zimno (np. do kanapek).
  2. Do farszu można dodać około 50 g startego, żółtego sera.
  3. Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.
  4. Pietruszkę i koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem,  a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.
  5. Do mięsa można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym

Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym...
Miska pełna złocistych, chrupiących nachosów.
I do tego meksykański sos:
Kremowe awokado z dodatkiem czosnku.
Gruba warstwa sosu meksykańskiego.
Na to puszysty serek twarogowy.
A całość oprószona wiórkami żółtego sera.
Pyszna przekąska imprezowa!
 Składniki:
  1. 1 miękkie awokado;
  2. 2 ząbki czosnku;
  3. 1/2 słoika sosu meksykańskiego (około 260 g - u mnie sos meksykański Łowicz);
  4. Opakowanie puszystego serka twarogowego o smaku naturalnym (waga 150 g - u mnie Almette śmietankowy);
  5. 100 g startego, żółtego sera;
  6. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  7. 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).
Sposób przygotowania:
  1. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół i łyżką wyjąć miąższ. Rozgnieść widelcem.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do awokado. Wymieszać.
  3. Do awokado z czosnkiem dodać sok wyciśnięty z połowy cytyny i wymieszać.
  4. Tak przygotowane awokado wyłożyć na dno salaterki/talerza.
  5. Na awokado wylać równomiernie sos meksykański.
  6. Serek, jeśli jest dość zwarty, wymieszać widelcem i rozprowadzić po sosie meksykańskim (można łyżką nakładać kleksy serka).
  7. Serek oprószyć żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
  8. Podawać z nachosami.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z warstwy awokado można zrezygnować.
  2. Ilość czosnku w awokado można dowolnie modyfikować, można także zrezygnować z jego dodatku.
  3. Sos meksykański można zastąpić salsą meksykańską lub sosem chili.
  4. W przypadku rezygnacji z czosnku w awokado można użyć serka o smaku czosnkowym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

wtorek, 28 stycznia 2014

Twarogowe pierożki z tuńczykiem

Twarogowe pierożki z tuńczykiem...
Złociste, twarogowe ciasto.
Nadzienie z tuńczyka i jajek.
Smakowita przekąska lub danie główne!
 Składniki:

Ciasto:
  1. 250 g chudego twarogu;
  2. 250 g mąki pszennej;
  3. 250 g margaryny.
Farsz:
  1. Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g);
  2. 2 jaja ugotowane na twardo;
  3. 1 surowe jajo;
  4. 150 g startego sera mozzarella;
  5. 1 łyżka majonezu;
  6. 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości  tłuszczu 18%;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. 2 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Dodać do jajek. Wymieszać.
  3. Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.
  4. Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.
  5. Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm.
  6. Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można ozdobić, przyciskając ząbki widelca.
  7. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 20 - 25 minut, aż do zarumienienia.
  8. Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 14 pierożków.
  2. Do ciasta można użyć zarówno chudego jak i półtłustego białego sera.
  3. Margarynę w cieście można zastąpić masłem.
  4. Można użyć także tuńczyka w kawałkach i w razie potrzeby rozdrobnić go widelcem.
  5. Mozzarellę można zastąpić starym, żółtym serem.
  6. Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny.
  7. Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Sałatka z pomidorów i serka wiejskiego

Sałatka z pomidorów i serka wiejskiego...
Kawałki soczystych, czerwonych pomidorów.
Drobno posiekana cebula i szczypiorek.
A całość oblepiona serkiem wiejskim.
Pycha!
Składniki:
  1. 3 średnie pomidory;
  2. 1 mała cebula;
  3. 1/2 pęczka szczypiorku;
  4. 200 g serka wiejskiego;
  5. Pieprz;
  6. Sól. 
 Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do pomidorów. Wymieszać.
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki (trochę można zostawić do posypania po wierzchu). Wymieszać.
  4. Dodać serek wiejski. Wymieszać.
  5. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Ewentulanie oprószyć po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem 
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem, gdyż podczas stania może podejść wodą.
  2. Szczypiorek można zastąpić świeżą bazylią lub natką pietruszki.
  3. Można użyć dowolnego serka granulowanego, a z dodatku cebuli można całkowicie zrezygnować.
  4. Do sałatki można także dodać zielonego ogórka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


wtorek, 21 stycznia 2014

Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego

Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...
Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.
Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.
Całość smakowicie zawinięta.
Pyszne kąski na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi!
Składniki:

Placki kebabowe:
  1. 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;
  2. 3/4 szklanki wody;
  3. 1/3 szklanki oleju;
  4. 1 łyżeczka soli.
Sałatka z tuńczyka i selera naciowego:
  1. 1 seler naciowy;
  2. 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju (po 130 g każda - waga netto po odsączeniu);
  3. 4 łyżki śmietany;
  4. 1 czubata łyżka majonezu;
  5. 4 łyżki ziaren łuskanego słonecznika;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto (ja wsypuję wszystkie składnki na ciasto do misy od miksera i wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). 
  2. Z zagniecionego ciasta formułować kule wielkości pięści i rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na cienkie placki.
  3. Tak przygotowane placki piec z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
  4. W międzyczasie przygotować sałatkę. 
  5. Tuńczyka odsączyć z oleju. 
  6. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.
  7. Seler umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z słonecznikiem. Wymieszać. 
  8. Dodać śmietanę, majonez i wymieszać. 
  9. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  10. Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę sałatki (lub więcej). Równo rozprowadzić sałatkę. Zwijać w rulonik i ukośnie przkrajać na pół.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 7 placków.
  2. Nie wiem skąd pochodzi nazwa placków, ale nie przypominają one typowego ciasta kebabowego.
  3. Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.
  5. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  6. Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony.
  7. Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >