środa, 21 maja 2014

Ziemniaki z rękawa

Ziemniaki z rękawa...
Aromatyczne, pieczone w rękawie ziemniaki.
Z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i czosnku.
Pysznie przyprawione.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1,5 kg ziemniaków;
  2. 1/2 łyżki masła;
  3. 1 duża cebula;
  4. 4 ząbki czosnku;
  5. 2 łyżki majonezu;
  6. 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku;
  7. 1 płaska łyżeczka vegety;
  8. Opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g);
  9. 1/2 łyżeczki chili;
  10. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
  11. Pęczek koperku.
























Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Większe przekroić na pół.
  2. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli.
  4. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli z czosnkiem.
  5. Koperek drobno posiekać. Dodać do cebuli, czosnku i boczku.
  6. Do cebuli, boczku, koperku i czosnku dodać majonez i wszystkie przyprawy tj. vegetę, przyprawę do ziemniaków, chili, słodką paprykę. Dobrze wymieszać.
  7. Do cebuli, boczku i czosnku z przyprawami dodać obrane ziemniaki i dobrze wymieszać.
  8. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia.
  9. Do rękawa z  ziemniakami dodać 1/2 łyżki masła. Zamknąć rękaw.
  10. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę, przy czym na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby ziemniaki się przypiekły i zarumieniły.
  11. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Ziemniaki powinny być podobnej wielkości. W tym celu większe należy poprzekrawać na pół lub na ćwiartki.
  2. Ilość przyprawy do ziemniaków i vegety można dowolnie modyfikować, zgdonie z własnymi upodobaniami.
  3. Po dodaniu większej ilości wędzonego boczku ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie.
  4. Masło można zastąpić margaryną lub smalcem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

4 komentarze :

  1. Cieszę się że ziemniaczki smakowały .Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie lepsze niz pieczone w glebokim oleju(na Wigilie) i krocej sie piecze.Sprobuje jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie szukam czegoś na obiad dla większej ilości gości i chyba ten sposób wypróbuję bo szybki i prosty i smakowicie wygląda.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...