środa, 14 maja 2014

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsianymi...
Złocisty, z chrupiącą skórką.
Z dodatkiem płatków owsianych.
Obsypany ziarnami.
Pyszny, domowy!
 Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 500 ml ciepłej wody;
  3. 25 g świeżych drożdży;
  4. 1/2 łyżeczki białego cukru;
  5. 1 łyżeczka soli;
  6. 4 łyżki płatków owsianych, górskich;
  7. 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
  8. 2 łyżki pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;
  9. 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu;
  10. 2 łyżki mleka do posmarowaniu po wierzchu chleba.

Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepłą wodę. Dodać płatki owsiane, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
  2. Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).
  3. Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami.
  4. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę.
  5. Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący <bo piekę w papierze, więc łatwo go wyjąć> i ściągam papier) wyjąć z formy, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.
  6. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
  2. Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć zimnej wody.
  3. Można użyć dowolnych ziaren czy przypraw.
  4. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą śiereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
Źródło przepisu: Przyślijprzepis.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...