czwartek, 15 maja 2014

Babeczki z tuńczykiem i kiełkami

Babeczki z tuńczykiem i kiełkami...
Kruche, złociste babeczki.
Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.
Udekorowane kiełkami brokułu.
Pyszna ozdoba stołu!
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
  1. 130 g mąki;
  2. 60 g zimnego masła;
  3. 1 surowe żółtko jaja;
  4. 1 łyżka zimnego mleka;
  5. Szczypta soli.
Nadzienie:
  1. Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g);
  2. 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 140 g);
  3. 2 średnie, kiszone ogórki;
  4. 1/2 średniej, czerwonej papryki;
  5. 1 łyżka majonezu;
  6. 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. 10 g kiełków (u mnie brokułu).
Dodatkowo:
  1. Tłuszcz do wysmarowania foremek na babeczki;
  2. Folia spożywcza.
























Sposób przygotowania:
  1. Z mąki, masła, żółtka, mleka i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
  2. Po tym czasie ciasto cieńko rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy i wykrawać z niego koła (u mnie o średnicy 8,5 cm). 
  3. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem (ja roztapiam w mikrofalówce 2 łyżki masła i pędzelkiem smaruję foremki) i wyłożyć kółkami z ciasta. Dno każdej babeczki delikatnie ponakłuwać widelcem.
  4. Tak przygotowane babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut. Upieczone babeczki wystudzić. Wyjąć z formek.
  5. W międzyczasie przygotować nadzienie.
  6. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  7. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać.
  8. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać.
  9. Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać.
  10. Do farszu dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
  11. Nadzienie przyprawić solą i pieprzem.
  12. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić zimne babeczki, a na wierzch każdej położyć odrobinę kiełków.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 20 babeczek, z foremek o średnicy góry - 7 cm.
  2. Babeczki należyć napełnić nadzieniem na krótko przed podaniem.
  3. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, ogórki kiszone - konserowymi, a masło - margaryną, kiełki - natką pietruszki.
  4. Można użyć dowolnego rodzaju kiełków np. słonecznika, rzodkiewki, lucerny itp.
Źródło przepisu: Przyślijprzepis.



1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...