sobota, 29 listopada 2014

Sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem

Sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem...
Drobne łezki makaronu w kształcie ryżu.
Żółte ziarna słodkiej kukurydzy i kosteczki jajek.
Dużo prażonego, chrupiącego słoneczniku.
A całość połączona majonezem i śmietaną.
Chrupiąca przyjemność!
Składniki:
  1. 100 g makaronu w kształcie ryżu;
  2. 150 g ziaren słonecznika;
  3. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
  4. 4 jaja;
  5. 4 łyżki majonezu;
  6. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. Sól;
  8. Pieprz. 
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
  2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu.
  3. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do oprószenia po wierzchu). Wymieszać.
  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.
  6. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  7. Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym słonecznikiem.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.
  2. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną w kosteczkę szynkę, drobno posiekany szczypiorek.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

13 komentarzy :

  1. Absolutne mistrzostwo świata!!! Polecam! Znika w mgnieniu oka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sałatka smakowała:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Sałatka pyszna :-) Smakowała calej rodzinie. Będą częste powtórki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy makaron ryżowy np nitki pasowałby do tej sałatki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że nitki mogą być. Ja jednak zawsze robiłam z makaronem w kształcie ryżu.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    2. Sałatka wygląda na bardzo smaczną... Nie mogę jeść glutenu dlatego musiałabym czymś zastąpić drobny makaron...
      Wszystkiego najjjlepszego w Nowym Roku!
      Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Rozumiem. Wydaje mi się, że makaron można w tym przepisie śmiało zastąpić ryżem.
      Bardzo dziękuję za życzenia i również życzę Szczęśliwego Nowego Roku:-)
      Pozdrawiam,
      G.M.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Makaron w kształcie ryżu powinien być dostępny w większości super i hipermarketów. Ja ostatnio kupiłam w Tesco - Lubelli - o taki.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt,
      G.M.

      Usuń
  5. Mam pytanie, czy taką sałatkę zrobioną dzień wcześniej można podać na drugi dzień?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    można, sałatka nie powinna podejść wodą, bo w składzie jest makaron.
    Jednak u mnie zawsze schodzi w dniu przygotowania, więc nie mam w tej kwestii doświadczenia.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam....robiłam kilka razy ...jest pyszna...dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna sałateczka. Zamiast śmietany dodałam jogurt grecki i dodałam garść natki pietruszki. Sałatka jest łagodna, smaczna.
    Myślę, że dla tych, którzy lubią słodki smak w sałatce, dobrym pomysłem będzie dodatek pokrojonego w kostkę ananasa oraz sera żółtego (w kostkę lub na dużych oczkach tarki).
    A dla lubiących bardziej wyraziste smaki, dodatek czerwonej papryki (nada koloru), ogórka konserwowego i kiełbaski lub podsmażonej parówki.
    Smacznego. ☺

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...