sobota, 9 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką...
Spód z kruchego ciasta.
Puszysta, budyniowa pianka.
Słodko - kwaśny rabarbar.
A na wierzchu wiórki z ciasta.
Pyszne, wiosenne, domowe.
Polecam!
 Składniki:

Ciasto kruche:
  1. 2,5 szklanki mąki pszennej;
  2. 5 żółtek jaj;
  3. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. 250 g margaryny;
  5. 3 łyżki cukru pudru.
Pianka budyniowa:
  1. 5 białek jaj;
  2. 1 cukier wanilinowy (opakowanie o wadze 16 g);
  3. 1 szklanka białego cukru;
  4. 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 opakowania, każde po 40 g);
  5. 1/2 szklanki oleju;
  6. Szczypta soli.
Dodatkowo:
  1. 500 g rabarbaru (waga przed obraniem);
  2. 1/4 szklanki cukru pudru;
  3. Papier do pieczenia + olej do wysmarowania blachy.
Szklanka = 250 ml



Sposób przygotowania:
  1. Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto.
  2. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości 40 i 60 % i wstawić do schłodzenia do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Drugi kawałek ciasta pozostawić dalej w zamrażalniku.
  3. Blachę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Tak przygotowaną blachę wylepić wyjętą  z zamrażalnika większą częścią ciasta.
  5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto wystudzić w blasze.
  6. Przygotować owoce: rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Posypać cukrem pudrem (1/4 szklanki), wymieszać i wyłożyć na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku z rabarbaru.
  7. Przygotować budyniową piankę: białka jaj ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, stale miksując, dodać cukier waniliowy, następnie dodawać po 1 łyżce cukru. Cały czas miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując, wsypać budynie w proszku, a na koniec wlać  powoli olej i zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę równomiernie wyłożyć na podpieczone, wystudzone ciasto.
  8. Pokrojony rabarbar odsączyć z nadmiaru soku. Wyłożyć na piankę.
  9. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (twz. grube wiórki).  Wiórkami ciasta posypać rabarbar.
  10. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do  180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 minut. 
  11. Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu. Upieczone, wystudzone ciasto można oprószyć po wierzchu cukrem pudrem (u mnie bez).
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm.
  2. Do ciasta można użyć dowolnych owoców sezonowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Wiosenne słodkości! Rabarbarowa rewolucja

4 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...