piątek, 1 maja 2015

Pizza rodzinna

Pizza rodzinna...
Wyrośnięta i pyszna.
W środku miękka i puszysta.
Na zewnątrz pysznie chrupiąca.
Zapieczona z ulubionymi dodatkami.
Domowa, najlepsza!
Składniki:

Ciasto:
  1. 3,5 szklanki mąki pszennej;
  2. 50 g świeżych drożdży;
  3. około 1,5 szklanki ciepłej wody (ja dałam 1 szklankę);
  4. 5 łyżek oleju;
  5. 1 łyżka przyprawy do pizzy;
  6. Szczypta soli;
  7. Szczypta cukru;
  8. 4 łyżki ketchupu.
Ulubione dodatki (u mnie):
  1. 100 g pieczarek;
  2. 1/2 średniej, czerwonej papryki;
  3. 200 g startej mozzarelli;
  4. 4 łyżki krojonych, marynowanych papryczek jalapeno.
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia.
Szklanka = 250 ml

Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodać olej i przyprawę do pizzy.
  2. Wlać 1 szklankę wody (na początek należy wlać jedynie 1 szklankę wody i ewentualnie wyrabiając ciasto dolać pozostałą część, aby wyregulować jego gęstość. U mnie wystarczyła 1 szklanka wody) i zagnieść elastyczne ciasto (ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki).  Ja zagniatam ciasto mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
  3. Tak przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę/blat i rozwałkować na rozmiar odpowiadający blasze z wyposażenia piekarnika.
  5. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Na tak przygotowaną blachę przełożyć ciasto na pizzę i posmarować je ketchupem.
  7. Pizzę z samym ketchupem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180  stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż pizza się podpiecze i wyrośnie.
  8. Podpieczoną pizzę wyjąć z piekarnika, posypać 1/2 startej mozzarelli oraz ulubionymi dodatkami (u mnie pieczarki pokrojone w plasterki, papryka pokrojona w drobną kostkę i jalapeno). Po wierzchu posypać pozostałą częścią mozzarelli.
  9. Pizzę ponownie wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180  stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a dodatki ogrzeją.
  10. Pizzę podawać bezpośrednio po upieczeniu, z ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na 1 dużą, prostokątną pizzę (z blachy z wyposażenia piekarnika) lub 2 mmniejsze, okrągłe.
  2. Na początek, do ciasta, należy wlać jedynie 1 szklankę wody i ewentualnie wyrabiając ciasto dolać pozostałą część, aby wyregulować jego gęstość. U mnie wystarczyła 1 szklanka wody. Wszystko zależy od wilgotności/rodzaju mąki.
  3. Podpieczenie samego spodu pizzy z ketchupem powoduje, że pizza jest na zewnątrz chrupiąca, nie mięknie od dodatków, a w środku miękka i puszysta.
  4. Z ilością dodatków nie należy przesadzać. Dużej ilości, zwłaszcza mokrych dodatków, nie wytrzyma żadne ciasto na pizzę i w konsekwencji straci na chrupkości.
  5. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a ketchup - ulubionym sosem do pizzy.
  6. Zamiast przyprawy do pizzy można dodać suszonej bazylii czy/i oregano.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...