wtorek, 5 maja 2015

Młoda kapusta ze śmietanką

Młoda kapusta ze śmietanką...
Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty.
Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem.
Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku.
Zaprawione słodką śmietanką.
Pyszny dodatek do obiadu.
Smacznego!

























Składniki:
  1. 1 główka młodej kapusty (moja była o wadze około 700 g);
  2. 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem;
  3. 1 średnia marchewka;
  4. Pęczek koperku;
  5. 1/2 łyżki vegety;
  6. 125 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12 % (takiej w kartoniku, do kawy);
  7. 1 łyżka masła;
  8. 2 łyżki octu (u mnie spirytusowy);
  9. 1,5 łyżki mąki pszennej;
  10. Szczypta białego cukru;
  11. Sól;
  12. Pieprz;
  13. 1 litr + 250 ml  zimnej wody.

























Sposób przygotowania:
  1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Cebulę dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Do garnka wlać 1 litr zimnej wody i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić poszatkowaną kapustę i gotować na średnim ogniu, przez 3 - 4 minuty. Kapusta ma się zaparzyć i pozbyć goryczki. Odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka.
  6. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić plasterki marchewki i podsmażać około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną cebulkę (bez szczypiorku) i wszystko razem przez krótką chwilkę podsmażać. Podsmażoną marchewkę z cebulą dodać do kapusty, a garnek z powrotem postawić na ogniu.
  7. Do kapusty z cebulą i marchewką wlać 250 ml wody. Dodać vegetę, ocet, posiekany koperek, szczypiorek i dusić, aż kapusta będzie miękka.
  8. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do ugotowanej (tj. gdy kapusta będzie już miękka) kapusty. Wymieszać.
  9. Kapustę zestawić z ognia. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.
  10. Podawać na gorąco, najlepiej z młodymi ziemniakami.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Śmietankę UHT do kawy można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką), ale wówczas danie będzie bardziej kaloryczne.
  2. Ocet można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub cytryną, masło - margaryną, a śmietankę - ewentulanie mlekiem.
  3. Danie można urozmaicić o dodatek kminku, a cebulę i marchewkę zeszklić na smalcu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...