środa, 3 czerwca 2015

Zupa z młodej kapusty z pomidorami

Zupa z młodej kapusty z pomidorami...
Wiórki zielonej, młodej kapusty.
Kawałki pomidorów, plastry marchewki.
Drobno posiekany koperek i natka pietruszki.
Pełnia wiosny na talerzu.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 1/2 główki niedużej, młodej kapusty;
  2. 5 średnich ziemniaków;
  3. 1 średnia marchewka;
  4. 1 średnia pietruszka;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. Biała część pora;
  7. 3 średnie, dojrzałe pomidory;
  8. 3 ziarna ziela angielskiego;
  9. 1 liść laurowy;
  10. 1/2 pęczka koperku;
  11. 1/2 pęczka natki pietruszki;
  12. 1,5 l zimnej wody;
  13. 1 łyżka vegety;
  14. Sól;
  15. Pieprz.
 Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować/pokroić. Przełożyć do miski, delikatnie posolić i wymieszać.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Pietruszkę, seler i por pozostawić w całości.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  4. Natkę pietruszki i koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Pomidory naciąć w krzyż na czubku, sparzyć (tj. włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła pomidory), odstawić na 10 minut, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  6. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić  pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, por, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać łyżkę vegety. Gotować na średnim ogniu, aż wywar zacznie wrzeć.
  7. Gdy zupa się zagotuje dodać poszatkowaną kapustę. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.
  8. Następnie dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory i gotować na średnim ogniu przez kolejne 10 minut, aż pomidory się rozpadną.
  9. Na koniec do zupy dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Wymieszać. Zestawić z ognia.
  10. Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,75 litra zupy.
  2. Zupę można także ugotować na rosole drobiowym czy na żeberkach.
  3. Pomidoy do zupy muszą być dojrzałe. Inaczej bardzo długo nie rozpadną się w zupie.
  4. Pomidory można zastąpić puszką pomidorów krojonych w zalewie (400 g) lub koncentratem pomidorowym (200 g).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Danie pachnące ziołami - wiosna 2015 Nowalijki w kuchni

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...