wtorek, 2 czerwca 2015

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa...
Kawałeczki kwaskowatego, zielonego szczawiu.
Kosteczki ziemniaków, plasterki marchewki.
Z dodatkiem pachnącego koperku.
Zaprawiona śmietaną z mąką i żółtkiem.
Podana z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pyszna, wiosenna, domowa.
Polecam!
 Składniki:
  1. 2 pęczki szczawiu (po usmażeniu powinna wyjść około 1 szklanka);
  2. 3 średnie marchewki;
  3. 1 średnia pietruszka;
  4. 1 liść laurowy;
  5. 5 średnich ziemniaków;
  6. 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 1 żółtko jaja;
  8. 2 łyżeczki mąki pszennej;
  9. 1 łyżka masła;
  10. 1/2 pęczka koperku;
  11. 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety);
  12. Sól;
  13. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz zupy.



Sposób przygotowania:
  1. Marchewki i pietruszki umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, a pietruszkę w kostkę.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać bulion, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
  5. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i gotować, aż będą miękkie.
  6. Szczaw umyć, osuszyć, pozbawić twardych szypułek, drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (1 łyżka). W wyniku smażenia ilość szczawiu widocznie się zmniejszy.
  7. Do miseczki wlać śmietanę. Dodać mąkę pszenną i dobrze wymieszać. Następnie do śmietany z mąką wlać chochlę zupy i dokładnie połączyć.
  8. Gdy ziemniaki będą już miękkie, do zupy dodać zahartowaną śmietanę (tj. wymieszaną z mąką i zupą) i gotować razem, na małym ogniu, przez około 5 minut. 
  9. Następnie do zupy dodać podsmażony szczaw i drobno posiekany koperek. Gotować razem, na małym ogniu, przez około 10 minut.
  10. Zupę zestawić z ognia i pozostawić, aby delikatnie przestygła.
  11. Żółtko jaja wlać do szklanki i rozmącić widelcem.
  12. Do nico wystudzonej zupy dodać rozmącone żółtko i bardzo szybko wymieszać.
  13. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  14. Ugotowaną zupę podawać z połówkami jaj ugotowanymi na twardo i np. pieczywem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy.
  2. Zupę, jeśli szczaw nie nadał odpowiedniej kwasowości, można doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny.
  3. Z dodatku koperku czy rozmąconego żółtka można zrezygnować, a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym.
  4. Ilość szczawiu mocno się zmniejsza podczas smażenia. Po usmażeniu powinno go być około 1 szklanka. Szklanka = 250 ml.
  5. Bulion można zastąpić domowym rosołem z mięsa.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

1 komentarz :

  1. Wygląda bardzo apetycznie ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...