środa, 2 listopada 2016

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i orzechami nerkowca








Składniki:
  1. 200 g białego ryżu;
  2. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (waga netto, po odsączeniu 130 g);
  3. 1 puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
  4. 150 g orzechów nerkowca;
  5. 1 średnia cebula;
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek;
  7. Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny;
  8. Sól;
  9. Pieprz.






















Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
  2. Tuńczyka i kukurydzę konserwową odcedzić z zalewy.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  4. Orzechy nerkować drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
  6. Dodać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i wymieszać.
  7. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach salaterka sałatki.
  2. Orzechy nerkowca można zastąpić pistacjami.
Źródło przepisu: Teściowa.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...