wtorek, 18 lipca 2017

Gazpacho

 Składniki:
  1. 2 średnie pomidory;
  2. 1 średni ogórek wężowy;
  3. 1/2 średniej, czerwonej papryki;
  4. 1/2 średniej zielonej papryki;
  5. 1/2 średniej czerwonej cebuli;
  6. 2 laski zielonego selera naciowego;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 1 litr dobrej jakości soku pomidorowego;
  9. 2 łyżki octu 10%;
  10. 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
  11. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
  12. 2 łyżeczki cukru;
  13. 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
  14. Sól;
  15. Pieprz;
  16. Kilka kropel ostrego sosu (np. Tabasco, u mnie Sriracha) - opcjonalnie.

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, naciąć na czubku na krzyż, sparzyć (włożyć do miseczki, zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 10 minut), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski/garnka.
  2. Ogórka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych pomidorów.
  3. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych warzyw.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do miski/garnka z pokrojonymi warzywami.
  5. Laski selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do warzyw.
  6. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski z pokrojonymi warzywami.
  7. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać. Wlać sok pomidorowy, sok z cytryny, ocet spirytusowy, oliwę z oliwek, ostry sos. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać.
  8. Tak przygotowany chłodnik przelać do dzbanka blendera kielichowego i krótko zblendować, tak aby w gazpacho pozostały niewielkie kawałki warzyw (nie na gładki krem).
  9. Chłodnik przelać do miski/garnka, przykryć folią aluminiową/pokrywką i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc) w celu połączenia się smaków i schłodzenia.
  10. Gazpacho podawać schłodzone z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,6 l chłodnika.
  2. Gazpacho to andaluzyjska zupa podawana na zimno. Tradycyjnie gazpacho blenduje się na gładki krem i jedynie dekoruje na wierzchu kawałeczkami warzyw. Ja nie blenduję całkowicie gazpacho, gdyż moja rodzina bardzo lubi te niewielkie kawałeczki warzyw pływające w chłodniku.
  3. Gazpacho należy przechowywać w lodówce, przykryte, przez max. 2 dni od przygotowania.
  4. Ostry sos można zastąpić pieprzem cayenne.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...