wtorek, 11 lipca 2017

Boczniaki panierowane

Składniki:
  1. 250 g boczniaków;
  2. 250 ml mleka;
  3. 2 jaja;
  4. 2 łyżki mąki pszennej;
  5. Bułka tarta;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Masło klarowane do smażenia.























Sposób przygotowania:
  1. Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami, jeżeli mają długie nóżki należy je delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (jak u mnie) lub odciąć, gdyż mogą być twarde. Przełożyć do miski. Zalać zimny mlekiem. Odstawić na min. 15 minut.
  2. Po tym czasie boczniaki wyjąć z mleka i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami (inaczej panierka nie będzie się trzymać).
  3. Przygotować 2 miseczki. Do jednej wbić jaja i roztrzepać widelcem. Do drugiej wsypać bułkę tartą.
  4. Osuszone boczniaki oprószyć solą, pieprzem i mąką z obu stron. Następnie zanurzać w roztrzepanych jajkach i obtaczać w bułce tartej z obu stron.
  5. Tak przygotowane boczniaki smażyć na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym (około 3 - 4 łyżek), na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.
  6. Usmażone boczniaki układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  7. Boczniaki podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu, tak jak kotlety schabowe - z ziemniakami/ryżem/kaszą i ulubioną surówką, lub z pieczywem.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1.  Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób.
  2. Boczniaki należy bardzo szybko umyć pod bieżącą wodą, gdyż podczas długiego mycia tracą swój oryginalny smak. W związku z tym można także zrezygnować z moczenia ich w mleku. Ja moczę, bo moja rodzina takie lubi :-)
  3. Boczniaki należy krótko smażyć (po około 5 minut na każdą stronę), na średnim ogniu, na niewielkiej ilości, mocno rozgrzanego tłuszczu (na maśle klarowanym lub oleju). Należy je panierować bezpośrednio przed smażeniem. Są usmażone, gdy mają lekko złotawą barwę. Przygotowane w ten sposób boczniaki są chrupiące.
  4. Boczniaki należy smażyć partiami. Jeśli będzie ich zbyt dużo na patelni, nie usmażą się tak dokładnie i nie będą tak dobre w smaku.
  5. Boczniaki można, oprócz soli i pieprzu, posypać ulubioną przyprawą do mięs.
Źródło przepisu: Przyślij Przepis.

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >