wtorek, 16 stycznia 2018

Bardzo serowa zapiekanka makaronowa

Składniki:
  1. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. 500 g przecieru pomidorowego;
  3. 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g);
  4. 250 g makaronu Rigatoni;
  5. 200 g sera ricotta;
  6. 350 g startej mozzarelli;
  7. 1/4 szklanki startego parmezanu;
  8. 1 jajo;
  9. 1 pęczek natki pietruszki;
  10. 1 łyżka oleju;
  11. 2 ząbki czosnku;
  12. 1 średnia cebula;
  13. 1 łyżeczka suszonego oregano;
  14. 1 łyżeczka suszonej bazylii;
  15. 1/4 łyżeczki płatków chili;
  16. Sól;
  17. Pieprz.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml















































Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  5. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki).
  6. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodając pod  koniec przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  7. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone i podsmażać, często mieszając, aż mięso stanie się brązowe. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku sosu i soczystości mięsa.
  9. Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku.
  10. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 do 30 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie sos zestawić z ognia. Odlać 2 szklanki sosu do osobnej miseczki. Odstawić do wystygnięcia.
  11. W międzyczasie ugotować makaron, tak aby był nie całkiem al dente (makaron dojdzie i stanie się miękki, podczas zapiekania w piekarniku. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  12. Do osobnej miski dodać ricottę, startą mozzarellę (1 szklankę), starty parmezan (1/4 szklanki). Wbić 1 jajo. Dodać 3/4 posiekanej natki pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać (niezbyt dokładnie, tak aby pozostały kawałeczki ricotty).
  13. Do miski z mieszanką serowo-jajeczną dodać ugotowany, przestudzony makaron oraz odlaną i wystudzoną porcję sosu pomidorowego z mięsem (2 szklanki). Wymieszać.
  14. Do naczynia do zapiekania (żaroodpornego) przełożyć połowę makaronu (wymieszanego z masą serową i sosem mięsnym), na to położyć połowę pozostałego na patelni sosu mięsnego, a na sos równomiernie wysypać połowę pozostałej, startej mozzarelli. Następnie powtórzyć warstwę makaronu (wymieszanego z masą serową i sosem mięsnym), na to położyć pozostały sos mięsny, a na sos równomiernie wysypać resztę startej mozzarelli. 
  15. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a sos w zapiekance zacznie bulgotać .
  16. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, do delikatnego przestudzenia, przed podaniem.
  17. Upieczoną zapiekankę posypać resztą drobno posiekanej natki pietruszki (1/4 pęczka) i podawać gorącą.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
  2. Do przepisu najlepiej użyć mozzarelli w bloku, nie w kulkach oraz makaronu w kształcie rurek np. rigatoni, penne, ziti.
  3. Natkę pietruszki można zastąpić drobno posiekanymi listkami bazylii.
  4. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy.
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  6. Potrawa jest idealna do zamrożenia. Zapiekankę  wystarczy po przygotowaniu, a przed upieczeniem, wystudzoną do temperatury pokojowej, przykryć szczelną pokrywką lub warstwą folii spożywczej i dwoma warstwami folii aluminiowej, włożyć do zamrażarki i przechowywać przez około 1 miesiąc.

    Po wyjęciu z zamrażalnika (zdjęciu pokrywki/folii spożywczej i jednej warstwy folii aluminiowej) zapiekankę można:
  • całkowicie rozmrozić (w tym celu wstawić do lodówki na 24 godziny) i zapiekać, pod przykryciem z 1 warstwy folii aluminiowej, zgodnie z przepisem przez 20 minut w temperaturze 190 stopni lub 
  • nie rozmrażać, wstawić od razu do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i podgrzewać przez 30 - 45 minut (czasami nawet do 1 godziny), po czym zwiększyć temperaturę do 190 stopni i zapiekać zgodnie z przepisem przez 20 minut.

    Tak więc przygotowaną zapiekankę można:
  • Upiec od razu po przygotowaniu;
  • Nieupieczoną przykryć folią aluminiową, wstawić do lodówki na max. 2 dni i upiec, gdy będzie potrzebna;
  • Nieupieczoną przykryć folią aluminiową i zamrozić.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >