czwartek, 18 stycznia 2018

Placek drwala


Składniki:

PLACKI ZIEMNIACZANE:
  1. 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 duże jajo;
  4. 3 czubate łyżki mąki pszennej;
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. Olej do smażenia.
GULASZ WOŁOWY:
  1. 400 g pręgi wołowej;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 ząbek czosnku;
  4.  400 ml wody;
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  6. 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego;
  7. 2 łyżki zimnej wody + 1 łyżka mąki pszennej; 
  8. 1 łyżka oleju;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
DODATKOWO:
  1. Pęczek szczypiorku;
  2. 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%.
1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:

GULASZ WOŁOWY:
  1. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  2. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (ok. 1 x 1 cm).
  4. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojone w kosteczkę mięso i zarumienić. Dodać pokrojoną cebulę i razem chwilę podsmażać.
  5. Następnie na patelnię z mięsem i cebulą wlać zimną wodę (400 ml). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić pieprzem.
  6. Zagotować, często mieszając, po czym zmniejszyć ogień i dusić, na bardzo małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (w zależności od wielkości kostek mięsa, jak i od jakości samego mięsa, może to zająć 2 - 3 godziny), od czasu do czasu mieszając.
  7. Do miseczki wlać 2 łyżki zimnej wody. Dodać łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
  8. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy oraz rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
  9. Gulasz przyprawić solą i pieprzem do smaku.
PLACKI ZIEMNIACZANE:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki).
  2. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Dodać do startych ziemniaków.
  3. Do miski ze startymi ziemniakami i cebulą dodać mąkę pszenną, wbić jajo, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  4. Placki smażyć na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Placki podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu.
PLACEK DRWALA:
  1. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  2. Na każdy ciepły, usmażony placek nałożyć porcję gorącego gulaszu wołowego. 
  3. Placek zgiąć na pół. Wierzch placka udekorować kleksem (1 łyżką) kwaśnej, gęstej śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.
  4. Placki drwala podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, w towarzystwie ulubionej surówki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 placki ziemniaczane o średnicy około 16 - 17 cm, co daje porcję dla 2 - 3 osób.
  2. Im mięso będzie pokrojone w mniejszą kostkę, tym szybciej się ugotuje i stanie miękkie.
  3. Smak gulaszu można urozmaicić dodając ostrą paprykę w proszku, chili czy kminek i/lub placek posypując startym, żółtym serem.
  4. Czerwone mięso należy solić dopiero pod koniec duszenia - posolone zbyt wcześnie może być twarde.
  5. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >