środa, 31 stycznia 2018

Grzybowy gulasz z pręgi wołowej



Składniki:
  1. 1 kg pręgi wołowej;
  2. 2 średnie cebule;
  3. 5 suszonych grzybów;
  4. 1 litr zimnej wody;
  5. 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  6. 1 czubata łyżeczka majeranku;
  7. 1/2 szklanki zimnej wody + 2 czubate łyżki mąki pszennej; 
  8. 2 łyżki oleju;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  2. Suszone grzyby pokroić na małe kawałki.
  3. Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (ok. 1 x 1 cm).
  4. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojone w kosteczkę mięso i podsmażać, aż większość płynów odparuje.
  5. Dodać pokrojoną cebulę i razem chwilę podsmażać.
  6. Następnie na patelnię z mięsem i cebulą wlać zimną wodę ( 1 litr). Dodać pokrojone, suszone grzyby, roztarty (palcami) majeranek, słodką paprykę w proszku oraz obficie przyprawić pieprzem.
  7. Zagotować, często mieszając, po czym zmniejszyć ogień i dusić, na bardzo małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (w zależności od wielkości kostek mięsa, jak i od jakości samego mięsa, może to zająć 2 - 3 godziny), od czasu do czasu mieszając.
  8. Do miseczki wlać 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
  9. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie, dodać rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (przez około 5 minut).
  10. Gulasz przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  11. Gulasz podawać gorący z ziemniakami/kaszą/plackami ziemniaczanymi/makaronem i ulubioną surówką.
 SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób.
  2. Suszonych grzybów nie trzeba wcześniej namaczać w wodzie. Staną się miękkie dzięki długiemu duszeniu.
  3. Im mięso będzie pokrojone w mniejszą kostkę, tym szybciej się ugotuje i stanie miękkie.
  4. Smak gulaszu można urozmaicić dodając ostrą paprykę w proszku, chili czy kminek.
  5. Czerwone mięso należy solić dopiero pod koniec duszenia - posolone zbyt wcześnie może być twarde.
  6. Przygotowany w ten sposób gulasz ma delikatny aromat i smak grzybów i jest lekko kleisty.
  7. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
 Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >