środa, 7 sierpnia 2013

Chłodnik z buraków jak w Ikea

Chłodnik z buraków jak w Ikea...
Soczyście buraczany chłodnik na jogurcie.
Z dodatkiem ogórka i rzodkiewki.
Posypany szypiorkiem i koprekiem.
Pycha!
 Składniki:
  1. 500 g buraków czerwonych;
  2. Pęczek rzodkiewki;
  3. 2 zielone ogórki;
  4. Pęczek szczypiorku;
  5. Pęczek koperku;
  6. 250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J;
  7. 800 g jogurtu greckiego;
  8. Sok wyciśnięty z jednej cytryny;
  9. Cukier;
  10. Sól;
  11. Pieprz.


Sposób przygotowania:
  1. Buraki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać bulionem, tak aby buraki nie były całkowicie przykyte, ale też aby się nie przypaliły. Bulionu nie może być zbyt dużo, bo chłodnik byłyby za rzadki.  Gotować do miękkości.
  2. Ugotowane buraki z wywarem schłodzić i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny.
  3. Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek i koprek umyć i osuszyć.
  4. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.
  5. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
  6. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
  7. Do zimnego wywaru z burakami dodać ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, koprek oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.
  8. Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.
  9. Przechowywać w lodówce.
  10. Podawać schłodzony.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Ilość soku z cytryny można znacznie zmniejszyć, przy czym nie należy z niego całkowicie rezygnować, gdyż zapewnia on kolor chłodnikowi.
  3. Zamiast soku z cytryny można dodać 2 łyżki octu spirytusowe, a z dodatku cukru można całkowicie zrezygnować.
  4. Bulion do gotowania buraków nie może być zbyt tłusty, gdyż chłodnik podaje się na zimno i tłuszcz zamieni się w grudki.
  5. Dla uzyskania rzadszego chłodnika jogurt można zastąpić kefirem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie






1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...