środa, 21 sierpnia 2013

Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą

Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą...
Kruche, złociste ciasto.
Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa. 
Ziemniaki, cebula i mozzarella.
Pycha!
 Składniki:
Ciasto:
  1. 250 g mąki pszennej;
  2. 100 g margaryny;
  3. 1 żółtko;
  4. 50 ml wody.
Nadzienie:
  1. 250 g kiełbasy chorizo;
  2. 2 duże cebule;
  3. Duży ząbek czosnku;
  4. 100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  5. 150 g startej mozzarelli;
  6. 500 g ziemniaków;
  7. 3 jaja;
  8. Sól;
  9. Pieprz;
  10. Łyżeczka słodkiej papryki w proszku.

























Sposób przygotowania:
  1. Mąkę, sól i posiekaną, schłodzoną margarynę połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać żółtko, wodę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  2. Po upływie tego czasu, ciasto rozawłkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i piec przez kolejne 5 minut.  Podpieczone ciasto wystudzić.
  3. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
  4. Cebule obrać, pkroić w pióra.
  5. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  6. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Odcedzić.
  7. Na rozgrzaną patelnię wrzucić plasterki chorizo, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażać jeszcze przez około 10 minut. Lekko posolić i popieprzyć.
  8. W miseczce wymieszać ze sobą roztrzepane jaja, śmietanę, startą mozzarellę. Posolić i popieprzyć do smaku.
  9. Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku.
  10. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i cebuli dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku).
  2. Mozzarellę można zastąpić starym żółtym serem np. gouda, a margarynę masłem.
  3. Ciasto dość ciężko się wałkuje. Można wałkować ciasto po kawałku i sklejać kawałki ciasta na blasze. Nie powinno to wpłynąć na jego stan po upieczeniu.
  4. Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas  pieczenia.
Źródło przepisu: Obados na obiados.


Warzywa psiankowate 2013

2 komentarze :

  1. Wspaniała tarta z dodatkiem ziemniaków, które również są psianką ;) Mam nadzieję, że dodasz ją także do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...