poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Leczo

Leczo...
Rozpływająca się w ustach cukinia.
Papryki w trzech kolorach.
Mnóstwo pomidorów.
I cebula.
Proste, smaczne i łatwe danie.
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 4 małe cukienie (o łącznej wadze około 1,25 kg);
  2. 3 duże papryki (czerwona, zielona i żółta);
  3. 0,5 kg cebuli;
  4. 1 kg pomidorów;
  5. 2 ostre papryczki (zielona i czerwona);
  6. 250 ml gorącej wody;
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  8. 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
  9. 125 ml oleju do smażenia;
  10. Sól;
  11. Pieprz.


Sposób przygotowania:
  1. Cukinie umyć, osuszyć, obrać, z większych wydrążyć nasiona i pokroić w grubą kostkę.
  2. Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z pestek i pokroić w drobną kostę.
  3. Ostre papryczki, umyć, osuszyć, wydrążyć z 3/4 pestek (jeśli ktoś woli pikantne dania, pozostawić pestki) i drobno posiekać.
  4. Cebule obrać, posiekać w pióra.
  5. Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył wszystkie pomidory), pozostawić na 10 minut, po czym wylać wodę, a pomidory obrać ze skóry i pokroić w ósemki.
  6. W dużym garnku (u mnie 5-litrowy) rozgrzać olej.
  7. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cukinie. Chwilę podsmażać (około 2 minuty) mieszając co chwilę, następnie wlać 250 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez około 15 - 20 minut.
  8. Następnie dodać pokrojoną paprykę i ostre papryczki, wymieszać z cukinią, przykryć pokrywką i dusić, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.
  9. Dodać pokrojoną cebulę. Posolić. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  10. Po tym czasie dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić (już bez przykrycia), co jakiś czas mieszając, aż pomidory całkowicie się rozpadną, wszystkie warzywa będą miękkie, a część soków wyparuje.
  11. Na koniec dodać słodką i ostrą paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
SMACZNEGO!



 Uwagi do przepisu:
  1. Z dodatku ostrych papryczek czy ostrej papryki w proszku można zrezygnować całkowicie lub zastąpić większą ilością słodkiej papryki w proszku.
  2. Leczo należy regularnie mieszać, aby się nie przypaliło.
  3. Do lecza można dodać 0,5 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i/lub podsmażoną na patelni i pokrojoną w kostkę dobrej jakości kiełbasę (np. węgierską, paprykową). Wówczas olej można zastąpić smalcem (około 125g).
  4. Papryki mogą być jednego koloru.


Warzywa psiankowate 2013

2 komentarze :

  1. U mnie jutro też będzie leczo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa Twojego bloga jest trafiona w 10! Leczo pierwsza klasa ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...