środa, 7 sierpnia 2013

Kluchy na parze

Kluchy na parze...
Pyszne, wyrośnięte pampuchy.
Polane domowym koktajlem jagodowym.
Niezapomniany smak dzieciństwa.
Zapraszam!

























Składniki:
  1. 1 kg mąki pszennej;
  2. 0,5 l mleka (u mnie 0,5%);
  3. 100 g świeżych drożdży;
  4. 3 jaja;
  5. 2 żółtka jaj;
  6. 1/4 kostki margaryny;
  7. 1/2 szklanki białego cukru.

























Sposób wykonania:
  1. Jaja i żółtka jaj ubić z cukrem za pomocą miksera na pulchną masę.
  2. Mleko podgrzać.
  3. Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać 5 łyżeczkami cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Zaczyn pozostawić do wyrośnięcia.
  4. W ciepłym mleku rozpuścić margarynę.
  5. Gdy drożdże wyrosną, na stolnicę/ lub do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn, ubite jaja z cukrem i wyrabiać powoli dodając mleko z margaryną (nie wlewać całego mleka na raz, bo ciasto może okazać się za rzadkie). Ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego - do znajdujących się w misie od miksera ubitych jaj z cukrem dodaję mąkę, zaczyn i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli wlewając mleko z margaryną.
  6. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  7. Wyrośnięte ciasto ponakłuwać widelcem, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 cm i szklanką wycinać koła.
  8. Powstałe papmpuchy układać na obsypanej mąką powierzchni, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 mniut.
  9. Kluchy parować partiami po 10 minut. 
  10. Podawać ciepłe, polane np. koktajlem jagodowym.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 50 pampuchów.
  2. Do kluch, ze względu na walory smakowe, najlepiej użyć mleka 3,2% tłuszczu i masła roślinnego zamiast margaryny.
  3. Ja paruję kluchy w garnku z nakładką do gotowania na parze, pod przykrywką. Można również do dużego garnka wlać wodę, obwiązać go czystą ścierką, zagotować wodę, na ścierce poukładać kluch, przykryć pokrywką i tak parować.
  4. Zamiast rozwałkowywać ciasto i wykrawać kluchy, można odrywać ciasto po kawałku i formułować z niego pampuchy.
  5. Do każdego pampucha można włożyć farsz np. dżem i takie nadziane parować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...