piątek, 7 lutego 2014

Sałatka z tuńczykiem i chipsami paprykowymi

Sałatka z tuńczykiem i chipsami paprykowymi...
Smakowite kawałki tuńczyka.
Ziarna kukurydzy i kosteczki białej cebuli.
Otulone śmietaną i majonezem.
A na dnie, wenątrz i na wierzchu chrupiące chipsy.
Pychota!
 Składniki:
  1. 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto 1 opakowania, po odsączeniu
  2. 130 g);
  3. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
  4. 1 mała cebula;
  5. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zwartości tłuszczu 18%;
  6. 1 łyżka majonezu;
  7. Duże opakowanie chipsów paprykowych (waga - 150 g);
  8. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z kukurydzą. Wymieszać.
  4. Chipsy delikatnie pokruszyć. Podzielić na 3 równe części, po 50 g każda. Jedną część dodać do tuńczyka z kukurydzą i cebulą. Wymieszać.
  5. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać. 
  6. Sałatkę przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać.
  7. Na dno salaterki wysypać jedną część pokruszonych chipsów (około 50 g).
  8. Na chipsy wyłożyć sałatkę.
  9. Wierzch sałatki oprószyć pozostałą częścią chipsów.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.
  2. Można użyć chipsów o dwolnym smaku, przy czym paprykowe nadają sałatce najlepszy smak.
  3. Należy też uważać z przyprawianiem sałatki, gdyż chipsy też są lekko słone.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...