wtorek, 18 lutego 2014

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym...
Złociste, opieczone kawałki ziemniaków.
Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli.
Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.
Pyszna, wiejska zapiekanka.
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 1,5 kg ziemniaków;
  2. 2 duże cebule;
  3. 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);
  4. 200 g wędzonego boczku;
  5. 150 g chrzanu ze słoika;
  6. 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. Pęczek koperku;
  8. Olej;
  9. Pieprz;
  10. Sól.
























Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski.
  2. Ogórki odcedzić z soku, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Wymieszać.
  3. Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem.
  6. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  7. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
  8. Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek, ogórki i cebule.
  9. Na boczek z warzywami wylać sos.
  10. Zapiekankę włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 20 minut.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Zapiekanka jest mocno chrzanowa, a więc i ostra. Można złagodzić jej smak dodając mniejszą ilość chrzanu ze słoiczka.
  2. Ja używam boczku w plasterkach, gdyż dobrze się mi go kroi w kosteczkę.
  3. Można zwiększyć ilość boczku do 400 g, a cebuli do 3 dużych.
  4. Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych.
  5. Z dodatku koperku można zrezygnować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


3 komentarze :

  1. Uwielbiam takie polskie, swojskie jadło, pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ulubiona :) często gości w mojej kuchni

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...