środa, 19 lutego 2014

Babka pomarańczowa z makiem

Babka pomarańczowa z makiem...
Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa.
Z dodatkiem maku.
Oblana słodkim syropem pomarańczowym.
Oprószona startą skórką pomarańczową.
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
  1. 370 g mąki pszennej;
  2. 180 g miękkiej margaryny;
  3. 3 jaja;
  4. 1 szklanka białego cukru;
  5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  6. 1/3 szklanki maku;
  7. 1/2 szklanki mleka;
  8. 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
  9. Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki).
Syrop pomarańczowy:
  1. 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
  2. 1/4 szklanki białego cukru;
  3. 20 g margaryny;
  4. Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu.
Dodatkowo:
  1. Margaryna do wysmarowania formy na babkę.
  2. Bułka tarta do obsypania formy na babkę.






















Sposób przygotowania:
  1. Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu.
  4. Miękką margarynę wraz z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę.
  5. Do utartej margaryny z cukrem, stale miksując na wolnych obrotach, dodawać powoli po jednym jajku, sok wycisnięty z pomarańczy (1/2 szklanki), skórkę otatą z pomarańczy (1 łyżka), mak z mlekiem i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.
  7. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 50 minut.
  8. Babkę wystudzić i wyjąć z formy.
  9. W międzyczasie przygotować syrop pomarańczowy. Do małego rondelka wlać 1/2 szklanki soku z pomarańczy, wsypać cukier i dodać margarynę. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru, od czasu do czasu mieszając. Następnie zwiększyć ognień i gotować przez około 3 - 5 minut. Wystudzić.
  10. Wystudzoną babkę gęsto ponakłuwać, oblać syropem i oprószyć pozostałą, startą skórką z pomarańczy.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Dzięki nakłuciu ciasta, syrop wsiąka w głąb babki.
  2. Babka, z uwagi na wsiąkanie syropu, może mieć po przekrojeniu wygląd zakalca. Taka jest uroda tego ciasta i wszytko jest z nim w porządku.
  3. Ciasto można także upiec w tortownicy o średnicy 22 - 24 cm.
  4. Margarynę można zastąpić masłem.
  5. Do wykonania ciasta potrzebne są 2 duże pomarańcze lub 3 średniej wielkości.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.



























1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...