środa, 19 lutego 2014

Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą

Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą...
Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki.
Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego.
Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety.
A całość oprószona szczypiorkiem.
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 4 średnie buraki;
  2. 1 cebula;
  3. Puszka pomidorów (waga 400 g);
  4. 1 łyżka oliwy z oliwek;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety);
  7. 250 g sera feta;
  8. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  9. Pęczek szczypiorku;
  10. 1,5 łyżeczki suszonego tymianku;
  11. 2 łyżki octu balsamicznego;
  12. Sól;
  13. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Szczypiorek drobno posiekać.
  4. Czosnek obrać, przeciśnąć przez praskę.
  5. W granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  6. Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać.
  7. Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.
  8. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę.
  9. Do zupy dodać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  10. Zupę przyprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym.
  11. Zupę podawać z kleksem śmietany, oprószoną pokruszoną fetą i drobno posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!



 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 2 litry gęstej zupy krem.
  2. Buraki, zamiast trzeć na tarce, można pokroić w bardzo drobną kostkę.
  3. Suszony tymianek można zastąpić świeżym lub całkowicie z niego zrezygnować.
  4. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  5. Fetę można zastąpić kozim serem.
Źródło przepisu: Galeria potraw.



3 komentarze :

  1. Piękne zdjęcia! Zjadłabym chętnie taką zupkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, ciekawa kombinacja :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie spotkałam się jeszcze z takim połączeniem, bardzo ciekawe, szczególnie, że mam ostatnio ochotę na buraczki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...