niedziela, 7 września 2014

Kasza gryczana z sosem drobiowym

Kasza gryczana z sosem drobiowym...
Aromatyczna i zdrowa kasza gryczana.
Zatopiona w sosie na bazie rosołu drobiowego.
Z kawałkami soczystego kuraczaka.
Wiórkami marchewki, selera i pietruszki.
Pyszny, domowy obiad.
Polecam!
 Składniki:
  1. 300 g kaszy gryczanej (u mnie 3 woreczki);
  2. 2 ćwiartki z kurczaka (o wadze łącznej około 670 g);
  3. 3 duże marchewki;
  4. 1 duża pietruszka;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. Opakowanie sosu pieczeniowego, ciemnego (u mnie Winiary o wadze 30g);
  7. 1,5 litra zimnej wody + 150 ml do rozpuszczenia sosu pieczeniowego;
  8. 1 łyżka ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety;
  9. 1 czubata łyżka mąki pszennej;
  10. 1 łyżka oleju;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Sos pieczeniowy dokładnie wymieszać z 150 ml zimnej wody i 1 czubatą łyżką mąki, tak aby nie pozostały żadne grudki.
  4. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler i podsmażać, aż staną się miękkie.
  5. Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać 1 łyżkę vegety i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie ugotowane. 
  6. Gdy ćwiartki będą ugotowane, wyjąć je z rosołu, obrać z mięsa (kości i skórę wyrzucić), a mięso drobno pokroić.
  7. Do rosołu z gotowania ćwiartek wrzucić podsmażone warzywa, a na patelnię na której były smażone wrzucić pokrojone mięso z kurczaka i podsmażyć.
  8. Podsmażone mięso z kurczaka wrzucić do gotującego się na małym ogniu rosołu z warzywami i chwilę razem gotować.
  9. Następnie dodać sos pieczeniowy rozpuszczony w wodzie wraz z mąką i gotować razem, aż do delikatnego zgęstnienia sosu.
  10. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  11. Podawać gorący z ciepłą kaszą gryczną i surówką.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób.
  2. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem.
  3. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować.
  4. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...