piątek, 6 listopada 2015

Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym

Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym...
Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone.
Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej.
Doprawione aromatyczną natką pietruszki.
Zapieczone w sosie pomidorowym.
Pyszny, domowy obiad.
Smacznego!
 Składniki:
Kotlety:
  1. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek);
  3. 1 średnia marchewka;
  4. 1/2 małej kapusty pekińskiej;
  5. Pęczek natki pietruszki;
  6. 2 jaja;
  7. 3 łyżki bułki tartej;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
Sos:
  1. 200 g koncentratu pomidorowego;
  2. 1 litr zimnej wody;
  3. 1 łyżka vegety;
  4. 1 łyżeczka oregano;
  5. 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  6. 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 250 ml zimnej wody;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Bułka tarta do obtoczenia kotletów;
  2. Olej do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić.
  2. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
  3. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Z masy mięsno-warzywnej uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety podsmażyć przez krótką chwilę, z każdej strony, na rozgrzanym na patelni oleju.
  7. Podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  8. Przygotować sos. W małym garnku zagotować 1 litr wody. Dodać vegetę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (oregano, zioła prowansalskie) i chwilę razem pogotować. Mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszać z zimną wodą (250 ml) i dodać do sosu energicznie mieszając. Gotować, stale mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem zalać kotlety ułożone w naczyniu żarodpornym.
  9. Kotelty zalane sosem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 1 godzinę i 15 minut. Kotlety zapiekać przez pierwsze 30 minut bez przykrycia, po czym przykryć naczynie żaroodporne, aby sos nie spiekł się zbytnio.
  10. Podawać gorące, np.  z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11.
  2. Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać w bułce tartej i podsmażać. Można surowe, uformowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiec w piekarniku (temperatura i czas pieczenia bez zmian).
  3. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























2 komentarze :

  1. Przepyszne, sos super nawet w wersji do gołąbków :-).
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że kotlety smakowały:-)
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...