czwartek, 5 listopada 2015

Papryka z cebulą w sosie pomidorowym

Papryka z cebulą w sosie pomidorowym...
Paseczki miękkiej, czerwonej papryki.
Pióra ostrej, białej cebuli.
Oblepione aromatycznym sosem pomidorowym.
Pyszny dodatek do obiadu czy kanapek.
Polecam!

Składniki:
  1. 1 kg czerwonej papryki;
  2. 3 duże cebule;
  3. 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie 30%);
  4. 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%;
  5. 1/2 szklanki wody;
  6. 8 łyżeczek białego cukru;
  7. 10 ziaren ziela angielskiego;
  8. 5 liści laurowych;
  9. 1/2 łyżki soli;
  10. 5 łyżek oleju.
Szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
  2. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  3. Na rozgrzany na dużej patelni lub w garnku olej (5 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać.
  4. Do podsmażonej cebuli dodać paseczki papryki. W razie potrzeby podlać odrobiną wody (ja nie dodawałam), dodać liście laurowe, ziarana ziela angielskiego i sól.  Całość dusić, aż papryka stanie się miękka.
  5. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę (125 ml - 1/2 szklanki) i cukier. Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia. Ewentualnie doprawić solą do smaku.
  6. Przełożyć do słoików. Słoiki postawić zakrętkami do dołu  i pozostawić tak do ostygnięcia.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,3 litra sałatki.
  2. Wodę podczas duszenia papryki z cebulą należy dodać TYLKO w razie konieczności, aby nic się nie przypaliło (ja nie dodawałam). Należy pamiętać, że jest to dodatkowa ilość wody NIE PODANA w składnikach. Wodę podaną w składnikach dodaje się na końcu, razem z koncentratem, octem i cukrem.
  3. Należy użyć koncentratu pomidorowego dobrej jakości.
  4. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...