czwartek, 5 listopada 2015

Tarta z brokułami i kurczakiem

Tarta z brokułami i kurczakiem...
Kruchy, złocisty spód.
Kawałeczki przyprawionego kurczaka.
Różyczki zielonego brokułu.
I ostry, śmietanowo-serowy sos.
Pychota!
 Składniki:
Ciasto:
  1. 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki);
  2. 1 szklanka mąki pszennej;
  3. 3 łyżki wody;
  4. 1/2 łyżki oleju;
  5. Szczypta soli.
Sos:
  1. 150 g żółtego sera;
  2. 3 jaja;
  3. 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. 1 średni brokuł (o wadze około 500 g);
  2. 250 g filetu z kurczaka;
  3. 1/2 łyżki przyprawy do kurczaka;
  4. 1 łyżka jasnego sosu sojowego;
  5. Olej do smażenia.
 Szklanka = 250 ml
























Sposób przygotowania:
  1. Z margaryny, mąki pszennej, wody, oleju i soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem.
  2. Przygotować sos. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i przełożyć do miseczki. Do sera dodać śmietanę, jaja, ostrą paprykę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Po obgotowaniu różyczki brokułu powinny być prawie ugotowane, ale jeszcze delikatnie twardawe.
  4. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Kwałeczki kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, polać sosem sojowym i olejem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie kawałeczki kurczaka usmażyć na złoto na rogrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki).
  5. Na wyłożone w formie do tarty ciasto położyć kawałeczki podsmażonego kurczaka, obgotowane różyczki brokułu i zalać sosem śmietanowo-serowym.
  6. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 30 minut.
  7. Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na formę do tart o średnicy 31 cm. Moja tarta była pieczona w formie z Ikea z wyjmowanym dnem.
  2. Ja nie podpiekam wcześniej samego ciasta. Jeśli ktoś się boi, że ciasto będzie niedopieczone, może sam spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut.
  3. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...