sobota, 7 listopada 2015

Pomidory pod pierzynką

Pomidory pod pierzynką...
Plastry soczystych, czerwonych pomidorów.
Otulone czosnkowym sosem majonezowo-śmietanowym.
Oprószone wiórkami żółtego sera.
Pyszna przekąska na imprezy.
Polecam!
 Składniki:
  1. 4 średnie pomidory;
  2. 150 g żółtego sera (u mnie gouda);
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 3 łyżki majonezu;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć na dużym talerzu/półmisku.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Przygotować sos. Do miseczki włożyć majonez, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polać ułożone na talerzu/półmisku plastry pomidorów.
  4. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Wiórkami sera posypać oblane sosem pomidory.
  5. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Ilość pomidorów, żółtego sera czy ząbków czosnku można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnym smakiem.
  2. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  3. Warstwę startego żółtego sera można dodatkowo posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
  4. Sałatkę można urozmaicić o pokrojone w ćwiartki jaja ugotowane na twardo.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze :

  1. często robię takie pomidorki, uwielbiam taki połączenie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidory pod taką postacią mniamm uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...