środa, 24 lutego 2016

Jajka pod pierzynką

Jajka pod pierzynką...
Majonezowo - śmietanowa pierzynka.
Z dodatkiem chrzanu, kukurydzy i groszku.
Z kawałkami ostrej cebuli.
A pod nią jaja ugotowane na twardo.
Całość oprószona szczypiorkiem.
Pyszne, wielkanocne śniedanie. I nie tylko!
Smacznego!

Składniki:
  1. 5 jaj;
  2. 1 mała cebula;
  3. 2 łyżki kukurydzy konserwowej;
  4. 2 łyżki groszku konserwowego;
  5. 2 łyżki majonezu;
  6. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 1 łyżka chrzanu ze słoiczka;
  8. 1/2 pęczka szczypiorku;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, pokroić w ćwiartki i położyć na dnie salaterki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki.
  3. Do miseczki z cebulą dodać odcedzoną kukurydzę i groszek, chrzan, majonez i śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Powstałym sos polać ułożone w salaterce ćwiartki jajek, a wierzch oprószyć szczypiorkiem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  2. Szczypiorek można zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki lub rzeżuchą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz :

  1. takie jaja wygląda niezwykle apetycznie, pewnie też pysznie smakują:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...