piątek, 20 grudnia 2013

Pierniczki Katarzynki

Pierniczki Katarzynki...
Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.
Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.
Wykrawane specjalną foremką.
Delikatne i rozpływające się w ustach.
Bez dodatku tłuszczu.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 200 g płynnego miodu;
  2. 1 łyżeczka przyprawy do piernika;
  3. 1 łyżka kakao;
  4. 100 g cukru pudru;
  5. 1 jajo;
  6. 400 g mąki pszennej;
  7. 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  8. 1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 % - opcjonalnie - ja dałam 2 łyżki.
























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo się zagnieść dodać 1 - 2 łyżki śmietany, ja dodałam 2 łyżki).
  3. Zagniecione ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm do 1 cm (nie cieniej), wykrawać foremką do katarzynek i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  4. Wierzch każdego pierniczka posmarować (przy pomocy pędzelka) delikatnie wodą.
  5. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut (nie dłużej, bo będą twarde) - ja piekłam 12 minut.
  6. Upieczone katarzynki wystudzić na kratce.
  7. Wystudzone pierniczki włożyć do puszki czy innego pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać najlepiej w wilgotnym pomieszczeniu przez około 4 tygodnie, aby zmiękły.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 35 katarzynek.
  2. Ciasta na karzynki nie należy cienko rozwałkowywać. W przypadku gdy ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej aby grubość ciasta wynosiła od 5 mm do 1 cm.
  3. Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde.
  4. Katarzynki należy upiec i  przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach na około 1 miesiąc przed świętami.
  5. Czasami katarzynki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało.
  6. Ja przechowuję upieczone pierniczki w szczelnie zamkniętych pojemnikach w łazience.
  7. Katarzynki należy wykrawać za pomocą specjalnej foremki - takiej jak w tym linku, przy czym nic nie zaszkodzi pierniczkom jeżeli zostaną wycięte foremkami w innych kształtach.
  8. Moje Katarzynki stały się miękkie po dwóch tygodniach leżakowania w szczelnie zamkniętych, plastikowych pojemnikach, z dodatkiem jabłka (ale tylko przez pierwszy tydzień) w łazience.
Źródło przepisu: Moje Wypieki.



























Wigilia 2013

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...