poniedziałek, 2 grudnia 2013

Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i selerem

Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i selerem...
Ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę.
Półksiężyce z ogórków konserwowych i plasterki pieczarek.
Wiórki selera konserwowego i drobno posiekany szczypiorek.
A całość oblepiona majonezem i oprószona przyprawą do ziemniaków.
Pycha!
 Składniki:
  1. 5 dużych ziemniaków;
  2. 300 g pieczarek;
  3. 4 jaja;
  4. 4 ogórki konserwowe;
  5. Słoik selera konserwowego (około 150 g);
  6. Pęczek szczypiorku;
  7. Majonez;
  8. Łyżka masła;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Przyprawa do ziemniaków;
  12. 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety.
























Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostę.
  2. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki dobrze umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pieczarki, oprószyć ulubioną przyprawą do zup i podsmażyć.
  4. Seler dobrze odsączyć na sicie i pokroić na drobniejsze kawałki.
  5. Ogórki pokroić w półplasterki.
  6. Szczypiorek drobno posiekać.
  7. Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, jajka, podsmażone pieczarki, posiekany seler, pokrojone ogórki i połowę posiekanego szczypiorku. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem.
  8. Sałatkę przełożyć do salaterki, po wierzchu oprószyć przyprawą do ziemniaków i resztą posiekanego szczypiorku i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Pieczarki można oprószyć solą zamiast przyprawą do zup.
  2. Ja użyłam przyprawy do ziemniaków Prymat, ale może być także innej firmy.
  3. Ogórki najlepiej aby były konserwowe, bo kiszone zmienią smak sałatki.
  4. Zamiast samego majonezu można dodać majonez i kwaśną, gęstą śmietanę o zawartości tłuszczu 18% (lub gęsty jogurt naturalny, czy jogurt grecki) w proporcji 1:1 lub samą śmietanę czy jogurt.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz :

  1. pyszna :) na drugi dzień smakuje jak tradycyjna warzywna a robi się ją dużo krócej. super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...