piątek, 20 grudnia 2013

Świąteczne ciasteczka imbirowe

Świąteczne ciasteczka imbirowe...
Kruche, delikatne i aromatyczne ciasteczka.
Delikatnie szczypiące w język dzięki imbirowi.
Pięknie pachnące pomarańczą.
Pycha!
Składniki:
  1. 500 g mąki;
  2. 200 g miodu;
  3. 100 g cukru pudru;
  4. 100 g białego cukru;
  5. 120 g margaryny;
  6. 1 jajo;
  7. 1 łyżeczka sody;
  8. Opakowanie przyprawy do piernika (40 g);
  9. 1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku);
  10. Kilka kropel aromatu pomarańczowego. 

 Sposób przygotowania:
  1. Do małego garnka włożyć miód, cukier puder, biały cukier, przyprawę do piernika, imbir i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Zestawić z ognia i odłożyć do wystudzenia w chłodne miejsce.
  2. Margarynę rozpuścić i wystudzić.
  3. Mąkę wymieszać z sodą.
  4. Na stolnicę (ja do misy od robota kuchennego) wysypać mąkę z sodą, usypać kopczyk i po środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.
  5. Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut.
  7. Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi, w zależności od użytych foremek, od 40 do 50 ciastek. Mi wyszło 45 sztuk.
  2. Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 5 - 6 mm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.
  3. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.
  4. Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być.
  5. Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian.
  6. Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także dodać cynamon czy sproszkowane goździki.
  7. Ciasteczka można przechowywać przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej, przy czym jeśli mają być miękkie należy je szczelnie zamknąć, a jeśli chrupiące - pozostawić bez szczelnego zamykania.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























2 komentarze :

  1. lubię tego rodzaju ciasteczka :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również przepadam za tego typu ciasteczkami, nie tylko w czasie Świąt. Dlatego ostatnio przyrządziłem je sobie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...