środa, 12 marca 2014

Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi

Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi...
Na maślance, z mąki pszennej.
Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich.
Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego.
Dość dobrze się kroi i wyśmienicie smakuje.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1 szklanka letniej wody + 2 łyżki do zaczynu;
  2. 1 szklanka maślanki naturalnej;
  3. 3 szklanki mąki pszennej;
  4. 50 g świeżych drożdży;
  5. 1/2 szklanki otrębów pszennych;
  6. 1/2 szklanki otrębów żytnich;
  7. 1 płaska łyżka soli;
  8. 1 łyżeczka białego cukru;
  9. 4 łyżki ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
  10. 4 łyżki ziaren siemnienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu.


Sposób przygotowania:
  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki letniej wody, łyżeczkę cukru, wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na max. 15 minut.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i sól, wymieszać.
  3. Do mąki z otrębami dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego, wodę i maślankę i wymieszać na jednolitą masę.
  4. Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać.
  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch chleba skropić wodą i posypać ziarnami.
  6. Chleb wstawić do zimnego piekarnika i nastawić na 175 stopni (3 półka, termoobieg). Piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę.
  7. Po upieczeniu chleb  wystudzić na kratce.
  8. Wystudzony chleb delikatnie skropić wodą i przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  2. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie.
  3. Do zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale  nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.
  4. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).
  5. Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.
  6. Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny.
  7. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.
  8. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...