środa, 5 marca 2014

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym...
Warstwa sprężystego makaronu.
Zielone różyczki brokuła.
Kawałki soczystego kurczka.
Oblane sosem śmietanowo-serowym.
Oprószone startym, żółtym serem.
Pycha!
Składniki:
  1. 500 g makaronu (u mnie sprężynki);
  2. 300 g filetu z piersi kurczka;
  3. 1 brokuł (o wadze około 500 g);
  4. 250 g żółtego sera;
  5. 200 g serka topionego;
  6. 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 125 ml zimnej wody;
  8. Przyprawa do kurczaka;
  9. Olej;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
  2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Ułożyć na makaronie.
  3. Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ułożyć na makaronie, obok brokułów, w naczyniu żaroodpornym.
  4. Przygotować sos serowy. Serek topiony pokroić w kostkę. Do rondelka wlać wodę, śmietanę i dodać pokrojony serek topiony. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu, aż serek się rozpuści. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
  5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Makaron wraz z brokułem i kurczakiem dokładnie polać sosem serowym i oprószyć startym, żółtym serem.
  7. Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych (opakowanie o wadze około 450 - 500 g) różyczek brokuła.
  2. Brokuł można zastąpić kalafiorem.
  3. Można użyć serka topionego o dowolnym smaku. Ja użyłam o smaku Gouda.
  4. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurek, sprężynek, świderków.
  5. Ser żółty można zastąpić startą mozzarellą.
  6. Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.



























17 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie zapiekanki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka pyszna.Polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje Ci kochany za przepyszna niespodziankę- niusiek<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie sie piecze mam nadzieje ze bedzie wszystkim smakowala

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie za duzo makaronu. Dałam polowe mniej i jest ok. Pyszna, nie moge sie oderwac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że zapiekanka smakowała :-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  6. Ja nie patrzyłam na proporcje i zrobiłam po swojemu (po części dlatego, że mój brokuł był już wiekowy i nie cały nadawał się do zjedzenia). Pycha! Pycha! Pycha!

    P.S. Tylko czy ktoś słyszał o niesmacznej zapiekance makaronowej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Robi sie bardzo łatwo i szybko. Smaczna i pożywna. Super przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. to było PYCHA PYCHA PYCHA :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  9. Zrobilam ta zapiekanke,ale zdecydowanie za sucha;mi nie smakowala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  10. Przepis pycha :) Palce lizać i brzuszki zadowolone :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...